ČSSD vábí, lidovci poslouchají, Babiš se nebrání a Úsvit hledá podporu

Praha - Předseda lidovců Pavel Bělobrádek v debatě volebních lídrů úspěšných stran ve studiu České televize řekl, že KDU-ČSL se nebrání účasti na vládním projektu bez účasti komunistů. Rozhodne podle něj programová shoda. Šéf druhého nejúspěšnějšího subjektu hnutí ANO 2011 Andrej Babiš rovněž neodmítl možnou toleranci menšinové vlády. Také on ale vše vkládá do rukou vyjednávačů. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka už svůj tým vyjednávačů má, přeje si rozjet setkání s dalšími stranami co nejdříve.

Bohuslav Sobotka hodlá v čele vyjednávacího týmu (spolu s místopředsedy ČSSD Lubomírem Zaorálkem, Milanem Chovancem a Michalem Haškem) oslovit v příštích týdnech všechny sněmovní strany kromě pravicových, které participovaly na bývalé koalici. Chce zjistit jejich aktuální stanoviska vůči případnému vládnímu projektu. Z těchto jednání pak má vzejít pořadí možných variant.

Andrej Babiš začal svou úvahu o koaličním potenciálu ANO 2011 otázkou na lídry, kteří už se zákonodárného procesu účastnili, po zavedení do praxe zákona o státní službě. „Trvá to 11 let, proč má tedy účinnost až od 1. května 2015. Jde o typický případ, kdy oni něco říkají, ale nedělají to,“ prohlásil šéf druhé nejúspěšnější strany. Rozlišil vládnutí a realizaci a prohlásil se za člověka konstruktivního, zdůraznil ale, že se sociálními demokraty se jeho hnutí programově rozchází. „Je to otázka k debatě,“ zakončil Babiš toto téma. Připustil ale případnou toleranci vlády bez jejich účasti.

  • Debata vítězů ve studiu ČT autor: Jan Langer, zdroj: ČT24 http://img.ct24.cz/cache/140x78/article/52/5168/516710.jpg
  • Debata vítězů ve studiu ČT autor: Jan Langer, zdroj: ČT24 http://img.ct24.cz/cache/140x78/article/52/5168/516714.jpg
  • Debata vítězů ve studiu ČT autor: Jan Langer, zdroj: ČT24 http://img.ct24.cz/cache/140x78/article/52/5168/516715.jpg
  • Debata vítězů ve studiu ČT autor: Jaroslav Matyáš, zdroj: ČT24 http://img.ct24.cz/cache/140x78/article/52/5168/516720.jpg

Pro KDU-ČSL nepředstavuje programový průnik s ČSSD ten nejbližší. Pavel Bělobrádek kvitoval s povděkem, že se lidovci se sociálními demokraty často shodovali v kritice kroků vlády Petra Nečase, jedním dechem ale podotkl, že názory na řešení se u obou uskupení více méně rozcházely. „Nelze to říci obecně, museli bychom jít položku po položce,“ pravil. Bělobrádek nevyloučil možnost účasti lidovců na menšinové vládě s ČSSD, jak již dříve řekl - bez podpory komunistů (tedy pouze s podporou ANO 2011). Zároveň ale dodal, že vše je otázkou jednání, která zrovna tak mohou dopadnout neshodou a odchodem KDU-ČSL do opozice. Vše je teprve otevřené, míní Bělobrádek. Miroslava Němcová vzpomněla na vstup ODS do koalice s Věcmi veřejnými po volbách v roce 2010. Za obrovské riziko považuje vstup do koalice kterékoli strany s politickým subjektem, když vůbec netuší, co od něho může očekávat. ODS si podle Němcové nebude znovu pálit prsty s podobnými projekty. „Určitě budeme v opozici,“ zakončila úvahu na koaliční téma.

„Jak známo z počtu poslanců, TOP 09 by se musela spojit se sociální demokracií, té to zakázal pan prezident, i pan předseda Sobotka říká, že to nechce, takže to nebude, a tudíž půjdeme do opozice,“ avizoval první muž TOP 09 Karel Schwarzenberg.

  • Debata vítězů ve studiu ČT autor: Jaroslav Matyáš, zdroj: ČT24
  • Debata vítězů ve studiu ČT autor: Jan Langer, zdroj: ČT24

Tomio Okamura se v debatě o uspořádání sněmovních orgánů distancoval od požadavku na „příplatkové funkce“ a „trafiky“. „Obětujeme jakékoli funkce, když nám ostatní strany umožní prosadit program k přímé demokracii,“ řekl Okamura. Zároveň znovu podotkl, že podpoří jakoukoli vládu, která jeho poslancům s tímto záměrem pomůže. Rovněž se vyslovil proti „odpornému politikaření“, které tady musí sledovat už 20 let. Úsvit je podle něj ochoten podpořit jakékoli konstruktivní návrhy zákonů prospěšných pro ČR.

Šéf KSČM Vojtěch Filip považuje za nutné, aby nadcházející jednání o možné vládě postupovala ruku v ruce s jednáním o uspořádání Poslanecké sněmovny. Je podle něj důležité, aby rychlé výsledky jednání umožnily brzké zasednutí sněmovny a projednání klíčových legislativních předloh.

Volební lídři na otázku, co je ve volebním dni nejvíce překvapilo:

Bohuslav Sobotka: "Náš mandát bohužel není tak silný, jak jsme očekávali, to bylo hlavní nepříjemné překvapení, které jsme se dnes dozvěděli."

Andrej Babiš: „My dnes slavíme druhé výročí Akce nespokojených občanů 2011…“

Vojtěch Filip: "Nepřekvapilo mě, že si lidé přejí změnu. Překvapilo mě, jakým způsobem si změnu představují. Dali přednost novým politickým stranám a budou muset čekat, zda je nezklamou."

Karel Schwarzenberg: „Do jaké míry zvítězily strany, které se poprvé objevily na jevišti. Nastíní to velmi nestabilní sněmovnu.“

Miroslava Němcová: „Nepříjemným překvapením pro mě bylo 7,7 procenta pro ODS. Sama jsem nečekala takhle špatný výsledek… Nicméně jsem vděčná těm, kteří nás nezavrhli. Příjemné překvapení, a velice si toho vážím, že jsem získala nejvíce preferenčních hlasů v celé České republice.“

Pavel Bělobrádek: „Pro mě je velkým překvapením, jak dopadla Strana práv občanů Zemanovci. To je těžký pád na zem.“

Tomio Okamura: „Mám jen milé překvapení, protože vzhledem k tomu, že jsme měli zdaleka nejméně peněz z politických stran, které tady jsou, a některá média jako Mladá fronta nebo televize Nova nás úplně vyřazovala ze svého zpravodajství, je ten náš výsledek výborný.“

Debata vítězů 2013 (zdroj: ČT24)
Vydáno pod