Liška reakci na výsledek ostře nabrousil: „Zvítězili populisté a neofašisté“

Praha – Strana zelených si přála projít do sněmovny, a přestože se jí tento krok nepodařil, jásot ve volebním štábu propukl ve chvíli, kdy překročila tříprocentní podporu voličů. Ondřej Liška pro ČT ambivalenci pocitů vyjádřil zklamáním na jedné straně, ale povzbuzením z dosažení na finanční příspěvek od státu, který straně zisk přes 3 procenta přináší. Liška považuje celkový výsledek voleb za zoufalý a tragický. „Zvítězili populisté a neofašisté,“ prohlásil.

Podle Lišky se vzhledem k výsledku dají očekávat nové předčasné volby na jaře 2014. „Dnešní výsledek je vlastně výsledkem destrukce politiky v minulých letech, kdy se na našem politickém spektru nepodařilo ukotvit strany čitelné a transparentní…,“ zapřemýšlel předseda zelených.

Šéf SZ vyjádřil dík voličům i dobrovolníkům, kteří se podíleli na stranické kampani před volbami. Díky nim může být jeho strana výsledkově „nejsilnější neparlamentní stranou“. Podle Liškových slov zelení nepostavili kampaň na populismu, ale na problémech, které lidi trápí. Jmenoval nedostatek míst ve školkách, odpadky v potravinách, které si lidé kupují atd. Stále doufá, že slušná a transparentní politika se v budoucnu může prosadit, jeho strana se ihned po volbách začne připravovat na volby do europarlamentu.

Vydáno pod