Kuba nabídl rezignaci: Pro ODS je to fatální porážka

Praha – Občanští demokraté skončili pod osmiprocentní hranicí a vyrovnávají se tak vůbec s nejhorším výsledkem strany v historii. V minulých volbách měla ODS přes dvacet procent, v roce 2006 dokonce přes 35 procent hlasů. Úřadující předseda strany Martin Kuba takový výsledek označil za drtivou porážku strany. „Je to fatální prohra ODS a z chyb se musí strana zásadně poučit, aby vůbec dokázala v českém parlamentním systému obstát,“ řekl Kuba v reakci na výsledek strany. Večer úřadující předseda strany uvedl, že nejen on, ale i celé vedení strany dá v neděli své funkce k dispozici.

V neděli se schází výkonná rada ODS. Podle Kuby bude na začátek prosince svolán volební kongres. Příčinu neúspěchu vidí ODS především v nejednotnosti strany a útocích exprezidenta a zakladatele ODS Václava Klause. Vliv podle ODS mělo i působení strany ve vládní koalici. 

Podle Kuby je důležité přiznat, že na vývoji v ODS se podepsalo poslední období, a to jak vládní, tak i stranické. Negativně stranu podle Kuby poznamenala nejen aféra kolem expremiéra Petra Nečase, ale i pád vlády. „Tento vzkaz od voličů je poměrně jasný, dávají nám ještě šanci, abychom ve sněmovně byli, ale myslím, že očekávají, že se ODS změní,“ řekl Kuba s tím, že všichni v ODS si byli vědomi, že změnit stranu nelze během několika týdnů kampaně. Přesto občanští demokraté čekali lepší výsledek. „Tohle je ta pesimistická varianta. Je to poměrně zásadní porážka ODS, kterou strana v této chvíli zažívá,“ řekl Kuba.

ODS se podle Němcové nepodařilo získat důvěru, která byla otřesena po pádu vlády vedené expředsedou ODS Petrem Nečasem. „Voliči nám teď vzkazují, že máme jít na střídačku, naštěstí nás pravděpodobně nechali postoupit do Poslanecké sněmovny,“ řekla novinářům. 

ODS kráčí nejspíš do opozice, plánuje kongres

Stranu čeká do konce roku volební kongres, kde bude volit nové vedení strany. Sám Kuba kandidovat na předsedu strany zatím nechce. Jako pravicového politika jej zaskočilo, kolik hlasů získaly nové strany spolu s komunisty: „Když se podívám na součty hlasů pro KSČM, hnutí Úsvit a hnutí ANO, je to smutný pohled,“ postěžoval si pro ČT. Podobně situaci komentovala i Němcová. „Nejvíce mě děsí postup nesystémových stran, ať už hnutí ANO, nebo hnutí Tomia Okamury, to považuji za ránu do vazu demokratickému parlamentnímu systému v ČR,“ uvedla. 

Kuba je v tuto chvíli přesvědčen, že občanští demokraté musí odejít do opozice. Podle něj je to jediná cesta, jak se vrátit, jak vrátit pravicové politice její důvěryhodnost. Kuba řekl, že si nyní neumí představit vládu, na které by se ODS mohla podílet nebo ji podporovat. Situace podle něj ale nebude lehká ani pro vítěznou ČSSD, která očekávala lepší výsledek. 

Sám Kuba ale v Poslanecké sněmovně neusedne. Obdržel sice 13 procent preferenčních hlasů, ale to nestačilo. V kraji ho preferenčními hlasy předstihl bývalý hejtman za ODS Jan Zahradník. 

A jak se vyvíjely preference ODS podle volebního modelu ČT?