Schwarzenberg: Politika není podnik. Místo rozkazů vyžaduje kompromisy

Praha - TOP 09 se rozhodně nijak nezúčastní vládního projektu, prohlásil předseda Karel Schwarzenberg v reakci na volební výsledek. ČSSD a KSČM podle něj nedosáhly na takový zisk, jaký si představovaly, budou tedy muset přibrat další politický subjekt ke spolupráci. Předpokládá, že vítězní sociální demokraté se obrátí na ANO 2011, prosadí to podle Schwarzenberga prezident Miloš Zeman, který se pokusí zmocnit části vítězné ČSSD. Podle slov šéfa TOP 09 stoupne úspěch novým parlamentním stranám do hlavy, což může přinést nereálné požadavky z jejich strany při povolebních jednáních. V podniku můžu něco nařídit, v politice musím vyjednávat, dodal Schwarzenberg. Odhaduje, že zemi čeká nestabilita a do dvou let očekává další předčasné volby.

„Tentokrát to šlo dolů, což bylo k očekávání. Ostatně, když jsme před 3,5 lety formovali vládu, říkal jsem tehdy Kalouskovi: 'Přijmeme ta tři ministerstva - zdravotnictví, sociálních věcí a financí -, poněvadž jsme slibovali, že budeme šetřit.' Zároveň jsem dodal, že nás to bude stát alespoň třetinu voličů. Je to nyní trochu víc, ale ve směru, který jsem očekával,“ reflektoval v rozhovoru pro ČT Karel Schwarzenberg volební výsledek.

Šéf TOP 09 si uvědomuje, že za výsledkem stojí plochost některých opatření, stejně jako kauza náměstka na MPSV Vladimíra Šišky, který byl obviněn kvůli problematickému tendru na počítačový systém. Ministr Jaromír Drábek ale přijal podle Schwarzenberga odpovědnost a odstoupil, což „u ostatních stran nebylo zvykem“. Rovněž částečně vidí příčinu v postupném rozkladu původně vládních VV a po nich i ODS. „Spolu chyceni, spolu pověšeni,“ glosoval poznatek Karel Schwarzenberg.

Neponechal stranou fakt, že sociální demokraté a komunisté nedosáhli na výsledek, jaký si přáli, a budou tedy „muset hledat třetího do party“. Rozhodně ale zdůraznil, že TOP 09 by se na takové vládě nikdy nepodílela. Pozici předsedovi ČSSD Bohuslavu Sobotkovi jeho protějšek z TOP 09 nezávidí, má za to, že sestavit vládu bude neobyčejně komplikované. Schwarzenberg předpokládá, že stabilní projekt se za této situace poskládat nedá.

Podle šéfa TOP 09 stoupne subjektům, které se nově dostaly do Poslanecké sněmovny, úspěch do hlavy a začnou si nárokovat víc, než je možné. „Koalice a politika je umění kompromisu, to je rozdíl mezi politikou a podnikem. V podniku můžu něco nařídit, v politice musím vyjednávat,“ dodal.

Karel Schwarzenberg o volebním úspěchu ANO 2011:„Blahopřeju té společnosti, která dělala reklamu a kampaň, šlo o profesionálně připravenou a provedenou kampaň. Všechna čest, blahopřeji za jejich výsledek. Andrej Babiš není toho času politický partner, protože pořád nevím, co on chce.“

Bývalý ministr zahraničních věcí připomněl, že v listopadu se uskuteční stranický sjezd TOP 09, kde se hodlá ucházet o podporu svých stranických kolegů. „Zeptám se členů, jestli mě chtějí… Jsem vždycky připraven něco dělat, ale nelpím na funkci… Budu vesele žít i bez stranické funkce,“ zapřemýšlel nad brzkou budoucností.

Karel Schwarzenberg po sečtení 99,83 procenta

  • o volebním výsledku TOP 09: "Výsledek je, musím říci, velice dobrý."
  • o volebním výsledku celkově: "Obávám se, že výsledek těchto voleb je roztroušená skleróza České republiky."