Zahraniční média o volbách: Hrozba patu a příchod „Babisconiho“

Washington - Zahraniční média si všímají voleb v České republice. „Sex, lži a hlasy: Vítejte v českém volebním roce 2013“ - takovým titulkem uvádí list Washington Post svůj článek, ve kterém připomíná aféru bývalého premiéra Nečase a prorokuje vítězství ČSSD. To si myslí i slovenský deník SME, který píše, že českým premiérem může být „nevýrazný“ Bohuslav Sobotka. Slovenský tisk ale také zdůraznil hrozbu patu. Německý Spiegel si pak všímá velkých šancí podnikatele Andreje Babiše, který sbírá tzv. protestní hlasy rozzlobených Čechů. Přirovnává ho k Silviu Berlusconimu. Řada médii také připomíná, že by se do vlády mohli poprvé od sametové revoluce vrátit komunisté.

„Vyhlídka na ekonomicky zodpovědnou vládu v Česku je mizivá. Favorit voleb se vlastními sliby dostal do pasti, ze které vede cesta jen ke spojení s komunisty a dalšími populisty,“ uvedl list Sme. ČSSD v čele s Bohuslavem Sobotkou podle komentátora raději bude spolupracovat s komunisty, stranou SPOZ, hnutím ANO Andreje Babiše nebo seskupením Úsvit Tomia Okamury než s TOP 09, s níž by mohla vytvořit základ koalice schopné postavit se prezidentovi Miloši Zemanovi, tlakům na plýtvání veřejnými penězi a na propojení byznysu s politikou. Důvodem jsou prý populistické sliby sociálních demokratů, odmítání reforem a rozpočtové zodpovědnosti.

Sme soudí, že ekonomicky nejrozumnější názory má z ostatních stran ještě stále Babiš, jenž ale podle deníku jde do politiky proto, aby prosazoval vlastní zájmy právě ještě užším propojením svého byznysu s politikou.

Bohuslav Sobotka u voleb
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

V Česku hrozí, že případná levicová vláda bude slabá

„Zdá se, že vítězství ČSSD je jisté. Hlavní otázkou však je, zda se této straně podaří sestavit vládu. Pokud ne, budou to už třetí volby v řadě, ve kterých sice vyhrála, ale zůstala v opozici,“ poznamenal deník Pravda. Dodal, že případné povolební spojenectví ČSSD s komunisty by znamenalo prolomení tabu české politiky. „ Volby mohou přinést slabou menšinovou vládu ČSSD z milosti komunistů nebo nestabilní výbušnou směs vlády ČSSD s Babišovým ANO. Přinést mohou i to, že Sobotkovi nakonec nezůstane nic jiného než hodit ručník do ringu,“ míní Pravda, podle které volby rozhodnou o budoucnosti ČSSD.

List Hospodárske noviny soudí, že Česku hrozí po volbách politický pat. „Jedny z nejvyrovnanějších voleb novodobé české historie. Takový přívlastek dostalo dvoudenní hlasování o nové podobě dolní komory českého parlamentu,“ napsal list. Připomněl, že největší preference mají sice sociální demokraté, ale k tomu, aby mohli vytvořit levicovou vládu, mají pouze jediného partnera - komunisty. Z voleb by podle listu mohla vzejít levicově-pravicová koalice pod vedením ČSSD.

Předseda ANO 2011 Andrej Babiš
Zdroj: ČT24

Německý Spiegel si všímá především toho, že jsou Češi znechuceni ze současného dění na politické scéně a v takových případech mají ve zvyku hlasovat pro „outsidery“. Spiegel se zaměřil na osobu Andreje Babiše a zkoumá podobnosti mezi ním a bývalým italským premiérem Silviem Berlusconim. Server zmiňuje, že Babiš je miliardář a druhý nejbohatší člověk v Česku, který se zaměřuje hlavně na oblast zemědělství, nedávno ale investoval i v oblasti mediální, když koupil vydavatelství MAFRA. Nyní se Babiš zaměřil na oblast politiky.

The Washington Post: Přišel čas na voličskou rebelii

Volby v České republice byly vždy otázkou pravice a levice. Toto rozdělení zůstalo sice silné i v nynějším hlasování do parlamentu, hlavní roli ale hrají staré politické strany proti novým.
Nováčci, stejně jako tomu bylo ve volbách v roce 2010, v sobě slučují klíčové prvky, a to celebrity a peníze, píše autor blogu The Monkey Cage na portálu listu The Washington Post. „Kdysi stabilní systém českých politických stran se, zdá se, narušil podle předlohy ne neznámé těm, kteří sledují politickou situaci v Bulharsku, pobaltských státech, Slovensku, Polsku a nejnověji ve Slovinsku,“ uvedl blog.     

obrázek
Zdroj: ČT24

Česká republika je tak prý země, kde dozrál čas na voličskou rebelii proti starým stranám. Po jedné z nejmírnějších recesí mezi postkomunistickými státy během krize se zde růst obnovil naopak nejpomaleji. Problémem jsou také korupční případy na nejvyšších politických místech, které vyvrcholily skandálem zahrnujícím „sex, lži a politické pletichaření“, což stálo
premiéra Petra Nečase křeslo.

K moci se mohou dostat sílící komunisté

Také britský server Telegraph píše o českých volbách a zdůrazňuje, že by se k moci mohli po dlouhých 24 letech od sametové revoluce dostat komunisté jako součást levicové koalice. Server upozorňuje na skutečnost, že ČSSD sice v průzkumech vyhrává, nebude ale zřejmě mít absolutní většinu. Podporu by pak mohla hledat právě u komunistů.

Čeští voliči jdou k volebním urnám, aby se pokusili zvolit novou vládu po několika měsících bez řádné správy, píše britský server BBC News. Poslední zvolená vláda se zhroutila v červnu uprostřed korupčního skandálu, dodává server s tím, že pravděpodobné vítězství sociální demokracie nemusí znamenat, že strana dokáže vytvořit stabilní koalici. Také BBC zmiňuje, že se ČSSD možná dá dohromady s komunisty. Sobotka by také mohl ustavit menšinovou vládu.

Události (zdroj: ČT24)
Vydáno pod