Nechvalný stín voleb: Na Ústecku či Ostravsku hlášeno kupčení s hlasy

Teplice/Karviná – Napříč republikou se začínají množit případy účelového nakupování volebních hlasů. Podezření se v odpoledních hodinách objevilo například v Českém Těšíně, Orlové, Ostravě nebo na několika místech Ústeckého kraje. Podle zatím neoficiálních svědectví dostávají sociálně slabí lidé za hlas konkrétnímu kandidátovi odměnu v řádu stovek korun. Nahlášenými případy se už zabývá policie.

Podle zástupce Nadačního fondu proti korupci Janusze Konieczného dostávají voliči v Českém Těšíně údajně až 500 korun – za hlasy ve prospěch více stran. „Máme jednoznačné poznatky jak v Českém Těšíně, tak v Ostravě. Já jsem konkrétně v Českém Těšíně, mám informace, že se platí 500 korun za jeden hlas. Máme konkrétní svědectví i důkazy,“ řekl Konieczny. Jedno ze svědectví podle něj mluví o kupování hlasů pro SOS pro Český Těšín. Reakce zástupců strany zatím není známa. Indicie ale svědčí o tom, že stran je více, dodal Konieczny.

Podobný scénář s účelově nakoupenými hlasy za 200 korun hlásí volební komise v obci Mojžíř. Indicie vedou k ústecké ODS, její představitelé se ale od údajného kupčení distancuje. Podle policejní mluvčí Aleny Bartošové policisté na místě žádné porušení zákona nezjistili.

Voliči se prý netajili tím, že jim za hlas pro číslo 13 bylo slíbeno 200 korun, což potvrdila i jedna volička, která však prý nabídku odmítla. Ani prý nevěděla, koho by za úplatek měla volit. „Jeden muž se této částky dožadoval přímo ve volební místnosti,“ řekl zapisovatel volební komise Michal Vrbíček. Proto komise upozornila policii. Ta se dostavila a sjednala v místnosti pořádek, protože mezi tím vznikly mezi některými voliči potyčky. Na volební listině pro městský obvod Neštěmice, kam Mojžíř spadá, však číslo 13 žádné politické uskupení nemá. Ve volbách do městského zastupitelstva Ústí nad Labem připadla třináctka ODS.

V Mojžíři na Ústecku se objevily zprávy o kupčení s hlasy
Zdroj: ČT24/ČTK

„Nevím konkrétně, co se v Mojžíři odehrálo. Pokud by se ale případně prokázalo, že byl kdokoli z ODS účasten kupčení s hlasy, pak pro něj v ODS není místo. Od takového jednání se důrazně distancuji,“ řekl předseda ústecké ODS Radim Holeček. Za případem prý vidí spíše pokus o diskreditaci ODS.

Podezření na kupčení s hlasy prošetřuje policie v Lovosicích, Bílině a Litvínově. Na nákup hlasů upozornilo na facebooku kandidující hnutí Volba pro Teplice. „Ověřili jsme situaci na místě. Nebylo zjištěno žádné kupčení s hlasy ani jiný pokus o manipulaci voleb,“ doplnila Bartošová. 

Podle aktivistů z iniciativy Chomutovské Palermo se hlasy kupují i v Chomutově. „Na sídlišti Písečná před diskotékou Roxy je ohlášena romská zábava. Akce probíhá tak, že lidé, jichž dorazily desítky, dostávají nejdříve občerstvení, pak předvyplněný hlasovací lístek a nakonec je místní ochranka nakládá do aut a odváží. Od několika lidí na místě jsme dostali informaci, že akce je pod záštitou místní KSČM,“ uvedla zástupkyně inciativy Tereza Dvořáková. Cena za hlas je prý 200 nebo 400 korun, ale vyplněný lístek nikdo z aktivistů neviděl. Přesto se prý rozhodli podat trestní oznámení. 

Zástupci KSČM nařčení odmítají. „Je to naprostý nesmysl,“ řekl předseda chomutovských komunistů a radní Ústeckého kraje Jaroslav Komínek. Strana žádnou akci nepořádá ani se na ní nepodílí, uvedl.

Možnost kupčení s hlasy prověřuje policie od včerejška i v Lovosicích. Nabídku na finanční odměnu údajně dostali obyvatelé ubytovny pro sociálně slabé. A problémy nejsou jen tam, například starostka Karlovy Studánky Radka Chudová před několika dny vyškrtla ze seznamu voličů 26 lidí. Mezi nimi tři kandidáty do obecního zastupitelstva za Hnutí sociálně slabých, jehož předsedou a lídrem je bývalý příslušník StB Ludvík Zifčák, který v listopadu 1989 sehrál provokativní roli mrtvého studenta Šmída. Chudová tvrdí, že se do obce přihlásili účelově, aby ovlivnili výsledky voleb. Opakuje se tak situace z roku 2010, kdy se kvůli tomu musely volby zopakovat.