Spojnice většiny místních referend? Hazard

Praha – Tradičně vysoká volební účast u komunálních voleb měla nalákat občany také k hlasování v místních referendech. Přestože hazard není jediným tématem, je rozhodně nejčastějším důvodem lidových hlasování, které se v těchto dnech konají v celkem 14 obcích.

Dostatek petičních hlasů ke konání referenda o hazardu, kasinech a výherních automatech sesbírali například v Ústí nad Labem. Svůj podpis zde připojilo přes deset tisíc obyvatel města. „S hazardem souvisí drobná kriminalita, která v Ústí nad Labem velmi obtěžuje zbytek obyvatel,“ vysvětluje jedna z iniciátorů petice Veronika Vendlová.

Ústecká radnice povoluje hazard na stovce míst, které na hracích automatech vyberou od lidí ročně zhruba miliardu korun. Pokud by v referendu hlasovalo nutných 35 % Ústečanů pro zrušení hazardu, museli by zdejší majitelé své herny zavřít. Mezi jejich zaměstnanci se šíří obava o ztrátu práce.

Zákon o místních referendech, si přečtěte ZDE.

Přitom magistrát referendum původně odmítl vyhlásit. Označil tehdy přes tři tisíce petičních hlasů za neplatné. Rozhodnutí úředníků ale změnil soud a i v Ústí dnes a zítra rozhodnou o budoucnosti hazardu ve městě.

Mezi referendy vede hazard (zdroj: ČT24)

Referenda se musel zastat soud i jinde

Podobný průběh jako v Ústí měla cesta k referendu také ve Štětí a Lovosicích. I v těchto městech musel termín lidového hlasování nařídit až soud. O hazardu se hlasuje ještě na Praze 8, kde už jednou neúspěšně proběhlo nebo v Ústí nad Orlicí a v Pasohlávkách u Brna, kde byla účast v referendu nejvyšší hned po otevření místnosti. Volit přišli smutečního hosté přímo z pohřbu.

Kdy je výsledek referenda platný?

Účast alespoň 35 % oprávněných občanů, to je hranice, od které je výsledek referenda platný. Vítězná je ta varianta návrhu, která sesbírala nadpoloviční většinu všech hlasů s tím, že to musí být alespoň 25 % všech oprávněných voličů. Výsledek referenda je pak závazný a obecní zastupitelstvo se jím musí řídit.

Jsou ale i místa, kde se vyhlášení referenda o hazardu na dobu konání komunálních voleb nepodařilo. Jsou to například městské části Praha 1, 9 a 10. Důvodem je buď nedostatek petičních hlasů, nebo snaha radničních politiků termín posunout.

Celkově lidé po republice plánovali téměř čtyři desítky referend o různých tématech. Na poslední chvíli padlo například hlasování o jihlavské spalovně nebo o budoucnosti nádraží v Brně. Nakonec se tedy odehrává pouze 14 referend s tím, že je mezi nimi zastoupeno pouze jedno velké město – Ústí nad Labem.

Hazard jako problém vnímá i ministerstvo financí. Den před volbami tak přišlo se zákonem o hazardu, podle kterého by měl být počet herních automatů limitován podle velikosti populace obce. Většinu pravomocí nad hazardem si pak rozdělí Celní správa a radnice. Více o novém zákonu, čtěte ZDE.