Meteorologové předpovídají chladný a srážkově nadprůměrný únor

Praha - Ochlazení, které se do České republiky dostalo koncem ledna, počátkem února ještě zesílí. Během dne se teploty budou pohybovat kolem bodu mrazu. Od druhého únorového týdne by se mělo začít oteplovat a přes den už by mrznout nemělo. Srážkově by únor měl být nadprůměrný. Vyplývá to ze čtyřtýdenního výhledu, který dnes zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na svém webu.

Předpověď počasí s dlouhodobým výhledem (zdroj: ČT24)

„Únor jako celek by měl být teplotně podprůměrný,“ uvedli meteorologové. Podle výhledu by se postupně během měsíce měly zvyšovat i noční teploty. V příštím týdnu by se ještě měly pohybovat mezi minus osmi a šesti stupni Celsia, na konci únorá by v noci mělo být průměrně kolem minus tří stupňů.

Podle meteorologů je pravděpodobné, že únor bude srážkové nadprůměrný. Více srážek, než je v únoru běžné, by mělo spadnout hlavně v příštím týdnu. „V dalších týdnech lze očekávat období s relativně menším množstvím srážek, která budou střídána srážkově bohatšími obdobími,“ uvedl ČHMÚ.

Dlouhodobý výhled nepostihuje všechny možné odchylky od nejpravděpodobnějšího vývoje počasí, ale vyjadřuje jen očekávaný trend, upozorňuje opakovaně ČHMÚ.