Teploty na konci února budou nadprůměrné. V březnu se opět ochladí

Předpověď počasí: Teploty i srážky budou na konci února nadprůměrné (zdroj: ČT24)

Příští týden bude v České republice tepleji a spadne více srážek, než je koncem února obvyklé. Mrznout už by nemělo ani v noci a denní teploty se v průměru dostanou až k osmi stupňům Celsia. Počátkem března ale opět klesnou a ubude i srážek. Vyplývá to z výhledu počasí, který v sobotu zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Slabě nadprůměrný bude ještě týden na přelomu února a března. Znovu se ale mohou začít objevovat noční mrazy. V dalších dvou březnových týdnech by se teploty měly pohybovat kolem dlouhodobého průměru. Po poklesu na počátku měsíce by se tak od 13. března měly maximální denní teploty vrátit k osmi stupňům nad nulou. ČHMÚ nevylučuje ani přechodné výraznější ochlazení.

Dlouhodobá průměrná teplota pro nadcházející čtyři týdny je 1,6 stupně Celsia. Nejchladněji bylo v roce 1987, kdy průměr činil minus 4,3 stupně Celsia. Zatím nejvyšší průměr meteorologové zaznamenali 5,8 stupně nad nulou v roce 1990.

Počasí na konci února
Zdroj: ČT24

„Srážkově předpokládáme první týden předpovědi nadprůměrný. Další tři týdny by měly být srážkově průměrné nebo i mírně podprůměrné,“ uvedl ČHMÚ. Průměrný úhrn srážek v Česku mezi 20. únorem a 19. březnem je 38 milimetrů. Podle záznamů vedených od roku 1951 spadlo zatím nejméně v roce 1991, kdy meteorologové naměřili jen tři milimetry. Nejvíc napršelo a nasněžilo v roce 2000 s úhrnem 84 milimetrů.

ČHMÚ upozorňuje, že měsíční výhled vyjadřuje jen celkový charakter počasí a nevylučuje možné výkyvy. Úspěšnost výhledu se podle meteorologů pohybuje u teplot kolem 75 procent, u srážek kolem 65 procent.