Zima se vrací. Na Moravě napadne až deset centimetrů sněhu

Česko čeká o víkendu sněhovou nadílku. Ačkoliv meteorologové nepředpokládají závěje, na některých místech může napadnout až deset centimetrů sněhu. Oteplit se má až v neděli odpoledne.

Podle předpovědi meteorologů bude v pátek a o víkendu na území České republiky sněžit. Teploty se budou pohybovat okolo nuly, nejvíce by měla teplota klesnout v sobotu ráno, a to až na mínus pět stupňů. Mírně se oteplí až v neděli odpoledne. V pátek ráno očekávají meteorologové mráz a ojediněle se tak může tvořit náledí. Odpoledne by měly teploty vystoupat až na šest stupňů.

Do sobotního rána Český hydrometeorologický ústav nepředpokládá velké přívaly sněhu, napadne většinou jen několik centimetrů, nejvíce na Moravě, kde se očekává maximálně osm až deset centimetrů. Zatímco v sobotu bude panovat celodenní mráz, v neděli by se mělo oteplit, a to až na deset stupňů. Tím se také posune hranice sněžení. V sobotu se budou vyskytovat sněhové přeháňky od pěti set metrů nad mořem, v neděli postupně až od tisíce metrů. Sněžit má především v Jihomoravském, Moravskoslezském a Olomouckém kraji.

Příznivci lyžování si tak mohou o nadcházejícím víkendu vybrat, kam vyrazit na sjezdovky. Většina areálů hlásí dobré podmínky, někde napadl přírodní sníh a jinde pomůže technické zasněžování. Problémy hlásí jen níže položená střediska, která bojují s oblevou, a některá, jako například Zadní Telnice na Ústecku nebo Šibeniční Vrch ve středních Čechách, musela dočasně omezit či úplně zastavit provoz.

Předpověď počasí na pátek a víkend (zdroj: ČT24)