Požadavek vlády bez Babiše je salámovou metodou, jak ho vyštípat, tvrdí poslanec Nacher

Nacher: Tlak na Babiše je salámová metoda, jak ho odstřihnout (zdroj: ČT24)

Požadavek parlamentních subjektů na to, aby hnutí ANO vybralo jiného kandidáta na předsedu vlády, než je trestně stíhaný Andrej Babiš, považuje poslanec hnutí Patrik Nacher jen za salámovou metodu, jak zcela odstavit Babiše od politického vlivu. Řekl to v Interview ČT24 a dodal, že i kdyby hnutí navrhlo někoho jiného, přišly by od politiků nové požadavky týkající se Babiše.

„Tlak ze strany ostatních subjektů je takovou salámovou metodou, jak oslabit hnutí ANO,“ prohlásil poslanec hnutí v Interview ČT24. Je podle něj nezpochybnitelné, že Andrej Babiš je s ohledem na nejvyšší počet preferenčních hlasů tváří hnutí, která mu i získává výrazné sympatie.

Zopakoval také, že poslanecký klub hnutí nemá jiného adepta na předsedu vlády, než je právě Babiš. Řada politických subjektů ale odmítá s hnutím ANO spolupracovat právě proto, že hnutí do čela vlády nedokáže navrhnout člověka, který není trestně stíhaný.

„V momentě, kdy by Andrej Babiš nebyl nominantem, dovedu si představit, a v tom je ta salámová metoda, že oni řeknou: ‚No jo, ale on to řídí stejně z pozice předsedy hnutí ANO‘,“ ohaduje Nacher a dodává, že hlasy těchto politiků by šly nakonec zase dál v požadavku na Babišův konec v čele hnutí.

Touto salámovou metodou by pak političtí představitelé jiných stran a hnutí říkali neustále, co je pro ně nepřijatelné, až by prý Andreje Babiše odstřihli úplně. Konkrétní příklad, že nejde úplně o Nacherovu fantazii, byla podle jeho slov volba Radka Vondráčka předsedou sněmovny. „Dnešní opozice pro něj nehlasovala, jakkoli by vítěz voleb měl obsadit předsedu Poslanecké sněmovny, a hlavní důvod byl ten, že bude loutkou, nebo jaké se to používaly výrazy, v rukou Andreje Babiše,“ prohlásil Nacher.

Lpění na ministerstvu vnitra nechápu

Přestože první vlna jednání mezi ANO a ČSSD před nedávnem zkrachovala, Babišovo hnutí se minulý týden rozhodlo, že se chce k rozhovorům vrátit. Rozhodl o tom výbor hnutí poté, co někteří poslanci i krajští představitelé ANO nesouhlasili s tím, aby se vláda opírala o SPD.

Sociální demokraté oznámili, že chtějí počkat na to, s jakým návrhem nyní ANO přijde, potom by se měli rozhodnout, zda jednání obnoví. Rozhodující slovo by mělo mít předsednictvo ČSSD, které zasedá v pátek.

Jedním z požadavků ČSSD bylo právě, aby ANO navrhlo na premiéra někoho, kdo není trestně stíhaný. Pak svůj požadavek pozměnilo s tím, že jsou ochotni uvažovat o koaliční vládě pod taktovkou Babiše, za což ale požadovali ministerstvo vnitra. Sociální demokraté ho požadovali jako garanci toho, že bude zachováno nezávislé vyšetřování případu financování farmy Čapí hnízdo, kvůli němuž Babiš čelí trestnímu stíhání. ANO s tím nesouhlasilo.

Ani tomuto požadavku Nacher nerozumí. „Když je ministerstvo vnitra tak důležitý resort, respektive když se sociální demokracie tolik bojí a sama by ho obsadila, co tím chce navenek vlastně říct? Jinými slovy, že aktivně pohlídají, že se někde něco nebude řešit?“ položil řečnickou otázku. Podle něj tím sociální demokraté prezentují černobílé vidění světa směrem k hnutí ANO. Poukázal na to, že ministr vnitra stejně nemůže zasahovat do živých kauz.