Blog: Sázka na bitcoin ke zhodnocení majetku zatím nestačí

Bitcoin je fenomén dnešní doby a zájem o něj je způsoben zejména extrémními pohyby ceny, většinou vzhůru. A v důsledku rostoucí popularity se začínají objevovat i další investiční nástroje navázané na bitcoin, jako například ETF (exchange traded funds, tj. burzovně obchodovatelé fondy) nebo futures (termínové kontrakty). Bitcoin a jemu podobné kryptoměny však čeká ještě dlouhá a spletitá cesta k dosažení statusu běžně používaného platidla.

Bitcoin již nepochybně rozvířil vody mezi investory a kromě jiného také rozšířil povědomí o technologii blockchain, kterou využívá. Ta je díky své decentralizaci velmi odolná vůči manipulaci a mohla by být využita v budoucnu například v transakčních systémech.

Svými vlastnostmi a využitím však bitcoin přilákal také pozornost vlád a centrálních bank. Vlády Evropské unie i USA plánují zakročit proti bitcoinu a dalším virtuálním měnám, především kvůli potenciálu daňových úniků a financování kriminální činnosti. K nim by se v blízké době mohly přidat i další státy jako např. Čína, Indie nebo Rusko, které již určitá restriktivní opatření podnikly.

Navzdory tomu však začínají některé vlády paralelně zkoumat možnosti zavedení vlastního virtuálního platidla. S vlastní elektronickou měnou by klidně mohl přijít třeba i některý z technologických gigantů Apple, Google, Facebook či Amazon nebo pro tento účel vytvořené uskupení mezinárodních bank.

Jakýkoliv posun v přístupu vlád a centrálních bank nebo vývoj potenciálních konkurentů bitcoinu bude mít ale každopádně vliv na jeho další vývoj a tyto faktory mohou také spustit masivní výprodeje. V takovém případě může cena propadnout klidně až k hodnotě kolem tisíc dolarů, což jsou přibližné aktuální náklady na vytěžení jednoho bitcoinu.

Aura zázračně rostoucího aktiva žene cenu vzhůru

Pohádkové nárůsty ceny z poslední doby jsou z velké míry poháněny čistou spekulací a aurou zázračně rostoucího aktiva. Každý by chtěl na tomto prudkém vzestupu alespoň trochu zbohatnout.

Naprostá většina běžných a také část profesionálních investorů však spoléhá na to, že se po jejich nákupu najde ještě další zlákaná duše, chcete-li ještě větší hlupák (tzv. Greater fool theory), kterému prodají bitcoin za vyšší cenu. Toto je typický znak pro tržní bublinu, která může kdykoliv prasknout a je živena podobným motivem jako byla například internetová bublina z let 1998–2000. Tím je ne úplně racionální chování investorů hnaných chamtivostí.

Bitcoin sám již prodělal několik výrazných propadů během svého vývoje. Například v roce 2013, kdy pohyby ceny vzhůru velice připomínají nedávný vývoj a kdy následný propad znamenal ztrátu přes 85 % dosažené hodnoty. Bitcoinu pak trvalo téměř 3 a půl roku, než se dostal na úroveň před propadem. Je otázka, zda si většina investorů či zájemců o nákup bitcoinu toto riziko uvědomuje. Často totiž ani neznají samotné fundamenty, principy fungování a co vytváří jeho cenu, čím se liší od jiných kryptoměn a možnosti jeho dalšího využití.

Bitcoin je tak sázka, a to extrémně divoká. Málokteré aktivum v historii dosahovalo takové volatility. Při pohledu na aktuální vývoj ceny bitcoinu samozřejmě každého asi napadne: Kdybych to tehdy koupil, když to bylo za dva tisíce dolarů! Nebo tři, čtyři, sedm tisíc… To má však srovnatelnou hodnotu, jako kdybych si tehdy před olympiádou v Naganu vsadil na výhru Čechů v hokeji.

Bitcoin a jemu podobné kryptoměny tedy čeká ještě dlouhá a spletitá cesta k dosažení statusu běžně používaného platidla. Bylo by zároveň hodně překvapivé, kdyby se vlády vzdaly možnosti alespoň zčásti kontrolovat jakoukoliv měnu, zejména kvůli únikům daní a financování trestné činnosti. A dokud se cenové výkyvy bitcoinu nepřiblíží rozumné míře, srovnatelné s jinými široce používanými měnami, tak ani nemůže jako platidlo, zúčtovací jednotka či uchovatel hodnoty moc dobře fungovat.

Budoucnost bitcoinu může nastat, ale nemusí

Celý proces však mohou urychlit budoucí modifikace, reagující na další nové výzvy, které jistě v průběhu času přijdou. Budoucnost bitcoinu či jiných kryptoměn tedy může být zářná, stejně tak ale mohou skončit jako divoká epizoda mezi mnoha případy investičních bublin. Co však velice pravděpodobně zůstane a bude rozvíjeno, je princip technologie blockchain.

Je nesporné, že bitcoin je v mnoha ohledech trendy záležitost, fantastické hřiště pro napínavé ‚hry‘, při kterých někteří prodělají a někteří vydělají. Někteří dokonce pohádkově zbohatnou. Nezapomeňte ale, že to vše i díky obrovskému riziku, které podstoupí. Optimální a udržitelný postup, jak zhodnocovat většinový majetek, však nevede přes jednorázovou sázku na bitcoin.

Osvědčená a po desetiletí neporažená strategie je diverzifikovat mezi reálná a hodnotová aktiva, jako jsou akcie kvalitních společností, bonitní dluhopisy, nemovitosti s atraktivním výnosem, zlato a případně další alternativní investice.

Držíte-li rozumný mix takových aktiv, tak se rovněž nevyhnete kolísání jejich ceny, ale tyto výkyvy budou ve srovnání se sázkou na bitcoin zanedbatelné a zhodnocení vašeho kapitálu v dlouhodobém horizontu je v podstatě jisté. Právě proto tak postupují ti nejbohatší na světě. I když někteří z nich určitě právě teď přemýšlí, co sakra s tím bitcoinem.

Štěpán Tvrdý je zakladatel a investiční stratég fondu NWD Global Multi-Asset (NWD GMA). Správě aktiv se věnuje přes 20 let. Začínal v roce 1994 ve společnosti Agrobanka Praha jako specialista obchodování s cennými papíry a jako jeden z prvních obchodoval na parketu pražské burzy. V České spořitelně se podílel na správě jednoho z největších českých dluhopisových portfolií a stál u zrodu projektu CitiGold Wealth Management, kde měl na starosti investiční produkty pro Českou republiku. Je držitelem makléřské licence ČNB s rozsahem na deriváty a porotcem Finanční akademie Zlaté koruny. Spravuje prostředky ve výši jedné miliardy korun.

Štěpán Tvrdý
Zdroj: archiv autora