Stropnický: Spousta lidí koketuje s odvrácením od Evropy. Ale kam a v čí prospěch?

Stropnický: Referendum o vystoupení z EU si nedovedu představit (zdroj: ČT24)

Aktivity v Evropské unii a členství v Severoatlantické alianci tvoří podle nového ministra zahraničí Martina Stropnického základ české zahraniční politiky. V pořadu Interview ČT 24 řekl, že se chce držet polistopadového proevropského směru a to i vidí jako český národní zájem. Referendum o vystoupení z EU si ze své nové pozice nedovede představit.

Nový ministr zahraničních věcí Martin Stropnický jako úplný základ české zahraniční politiky vidí v jejím proevropském směřování, což podle něj někteří politici v předvolební kampani rozporovali. Stropnický vnímá jako nutné neustále připomínat étos návratu do Evropy, který nastal po listopadu 89'.

„Mám pocit, jakoby spousta lidí koketovala s tím, že bychom se od Evropy měli někam vzdálit. Nevím přesně kam a v čí prospěch. Naprosté základy jsou naše unijní aktivita, naše alianční partnerství a od toho se odvíjí celá další řada partnerství jako se Spolkovou republikou Německo, Francií, Velkou Británií. Záměrně jmenuji ty důležité hráče, protože my je nechceme vynechat,“ řekl Stropnický v pořadu Interview ČT24. 

Stropnickému podle jeho slov k nové funkci ministra zahraničí telefonicky pogratuloval i jeho britský protějšek  Boris Johnson. Podle Stropnického to znamená, že nás Velká Británie vnímá jako důležitého partnera a nechce, aby vztahy Česka a Spojeného království negativně ovlivnil brexit. Johnson Stropnickému údajně během telefonátu dvakrát řekl: „We love Czechs.“ („Milujeme Čechy.“)

S polistopadovým směrem české zahraniční politiky souvisí podle Stropnického i dodržování lidských práv. Což vnímá jako poměrně zásadní i vzhledem k historii našeho státu.

Dodržování lidských práv neznamená nutně, že nebudeme obchodovat s Čínou. Tak naivní zastánce lidských práv zase nejsem.
Martin Stropnický
ministr zahraničních věcí ČR

Podle Stropnického s Čínou obchoduje a předchází si ji „kde kdo“, což by z nás však podle něj nemělo utvářet „obchodní cyniky“. Nový ministr zahraniční se chce vrátit k důrazu na lidská práva například schůzkami s opozicí na neutrální půdě.

A jak vnímá to, že předseda hnutí ANO a nový premiér Andrej Babiš se nachal nedávno na Twitteru slyšet, že zahraniční politiku ANO tvoří právě on? „Evropskou politiku dneska v zásadě dělají premiéři, protože se rozhoduje na úrovni Evropské rady. Většina tam má po své pravici svého státního tajemníka na unijní politiku, protože ta je jakýmsi průsečíkem všech jednotlivých politik. Což neznamená, že ten ministr zahraničí v tom nefiguruje vůbec,“ komentoval Babišovo vyjádření Martin Stropnický v Interview ČT 24.

Ministr zahraničí a prezident by se měli sladit

V otázkách zahraniční politiky se vláda i prezident podle Stropnického musí sladit a rozhodně by neměly být mezi nimi výrazné rozdíly. „Myslím, že politická reprezentace se trošičku v té zahraniční politice pasuje už od dob Václava Havla. Otázkou je, jestli ten prezident je příliš aktivní v zahraniční politice, nebo by měl být jenom prodlouženou rukou té zahraniční politiky.“

Stropnický by uznání Jeruzaléma Donaldem Trumpem jako metropole Izraele nechal bez vyjádření. „Žijeme ve světě mediálních emocí, takže vyhodíte s prominutím takovýto špek do mediálního světa a je otázka, co s tím. Já osobně bych na to v danou chvíli nereagoval, což někdy je opravdu reakce,“ konstatoval ministr zahraničních věcí.

V případě rozdělení Jeruzaléma je oficiálním stanoviskem České republiky demarkační linie z roku 1967. „Současně my uznáváme, že to historicky nepopiratelně je i hlavní město,“ dodal Stropnický a doplnil, že syrové řešení nepovede k vyřešení krize mezi Izraelem a Palestinou. Podle něj Česko nebude kritizovat své strategické partnery. Na otázku uznání Jeruzaléma podle něj neexistuje „hurá odpověď“ a Česko se drží zároveň evropské linie.