„Každý sklízí, co zasel,“ říká k volbě komunisty do čela imunitního výboru čerstvý předseda sněmovny Vondráček

Interview ČT24: Nový šéf sněmovny Radek Vondráček (zdroj: ČT24)

Nový předseda sněmovny, nový šéf mandátového a imunitního výboru – dva zásadní středeční posuny v poslanecké sněmovně. Výbor, který bude brzy mimo jiné řešit vydání předsedy ANO Andreje Babiše policii, nově povede komunista Stanislav Grospič. „V kauze Čapího hnízda byl jediný neutrální. Každý sklízí, co zasel,“ řekl novopečený předseda sněmovny Radek Vondráček v pořadu Interview ČT24.

Volba nového předsedy sněmovny nebyla podle Vondráčka projednávaná dopředu, nýbrž vyjednaná ad hoc. Hnutí ANO se domluvilo s komunisty a SPD, oba subjekty požádaly, aby měly ve vedení sněmovny své místopředsedy, na které mají podle Vondráčka nárok.

Hnutí ANO před volbami řeklo, že neplánuje vládnout s KSČM ani s SPD, po volbách předseda Andrej Babiš tato slova zopakoval. To podle Vondráčka stále platí, podle něj je spolupráce s SPD a KSČM ve sněmovně něco jiného než ve vládě.

Na otázku, jestli hnutí ANO definitivně vzdalo snahu o většinovou koalici, Vondráček odpověděl: „My snad ani nemáme právo to vzdávat. Voliči nás za nějakým účelem poslali do sněmovny a je to naše povinnost se pokusit o většinovou vládu – funkční – případně o menšinovou s podporou.“  Dále dodal, že ANO se pokusí vládě zajistit důvěru a v tuto chvíli menšinovou vládu vidí spíše jako alternativní scénář, který se podle něj jeví jako jediné možné východisko. 

Ve výboru hrála roli neutralita v kauze Čapí hnízdo

Kandidáta na šéfa mandátového a imunitního výboru Petra Gazdíka ze STAN poslanci hnutí ANO nevolili kvůli tomu, že není podle nich dostatečně neutrální v kauze Čapího hnízda. Ve volbě předsedy mandátového a imunitního výboru podle Vondráčka „každý sklidil, co zasel“.

Podle Vondráčka je výbor politický orgán a jeho předseda by měl být co nejvíce neutrální. Tuto podmínku podle něj protikandidát Petr Gazdík ze STAN nesplňoval, zatímco Stanislav Grospič z KSČM ano. „Jestliže se pan Gazdík opakovaně vyjadřoval v kauze Čapího hnízda pro vydání, tak není neutrální,“ dodal v pořadu Vondráček.

Obvinění v kauze Čapího hnízda jsou podle Vondráčka v daleko komfortnější situaci než v září

V Interview ČT24 Vondráček také uvedl, že oproti prvnímu hlasování o vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka k policejnímu stíhání jsou nyní poslanci v daleko komfortnější situaci, protože právní zástupci už měli možnost nahlédnout do spisu a mohli připravit kvalifikovanou odůvodněnou stížnost.

„Můžeme konečně lépe poukázat na kontroverzní momenty a podivnosti celého trestního stíhání. Principem je dokázat, že skutečně je tam racionální podtext, že je to zásah moci výkonné do moci zákonodárné,“ řekl Vondráček a dodal, že jedním z řešení je odložit celou kauzu o čtyři roky, protože za současné situace podle něj neexistuje objektivní vyšetřování.


Fakt, že většina parlamentních stran prohlásila, že nechce mít v čele vlády obviněného premiéra, od začátku komplikuje povolební vyjednávání. Podle Radka Vondráčka ale nemá smysl, aby se Babiš sám vydal k trestnímu stíhání, protože by se nemusel stihnout očistit ani do konce volebního období. „V současné době průměrná délka vyšetřování výrazně přesahuje jedno volební období a šance, že by se pan Babiš mohl očistit v tomto volebním období, je minimální,“ řekl Vondráček.