Blog Karla Škrabala: Liberální vkus

Pražskou kavárnou lomcuje spor o pražskou kavárnu. V sobotu se má uskutečnit v kavárně Liberál nedaleko stanice Vltavská, jedné z vlajkových lodí pražského kavárenského světa a kulturního podhoubí, setkání xenofobních populistů, jako jsou Martin Konvička, Patr Hampl či Eva Hrindová.

Někteří dosavadní návštěvníci oblíbeného Liberálu, lidé, kteří zde pořádali různé akce či na ně chodili, jsou zděšeni. A zděšení dávají najevo na sociálních sítích, hlavně na facebookovém profilu Liberálu.

Jsou smutní a rozladěni z toho, že takovéto temné politické postavy mají sraz v jejich oblíbeném lokále. „Kdysi jsem ve vaší kavárně uváděl svoji sbírku Počasí v Evropě. Byla mi velmi sympatická a líbil se mi její název. Skutečnost, že dáváte prostor náckům a rasistům, je pro mě obřím zklamáním. Je to ostudné,“ napsal například šéfredaktor literárního časopisu Tvar a básník Adam Borzič. V podobném duchu, někdy mnohem ostřeji, se vyjadřují i ostatní.

Majitel Liberálu Jakub Štorek na to reaguje, že kavárna nepodporuje, nepodporovala a nechystá se podporovat jakoukoliv politickou stranu, hnutí nebo uskupení. A nelustruje ani nekádruje hosty, kteří si pronajmou soukromý salónek pro svoji soukromou akci.

Nemyslím si, že by si Martin Konvička a spol. vybrali Liberál náhodou. Moc dobře věděli, co způsobí a kam míří. Jejich cílem je provokovat. A to se jim povedlo, bouře v půllitru únětického, které zde točí, je rozvířena. Majitel kavárny si může zvolit, jakou chce strategii pro pořádání akcí ve svém podniku. Může si zvolit i strategii liberální. Dokonce i přístup liberální k těm, co si toleranci nezaslouží, protože jejich hlavním cílem je právě liberalismus zlikvidovat. Škoda, že si to pan Štorek takto nespočítá.

Nebo to nepojme z hlediska vkusu, který při zařizování kavárny projevil. Určitě by si do Liberálu nedal nevkusný nábytek, kýčovité obrazy či například xenofobní symboliku do loga. Pořádání nevkusné akce populistů s xenofobními šablonami na problematiku dnešního světa mu nevadí. Je liberál.

Právě při překročení hranice vkusu by měla zablikat první kontrolka při posuzování věcí. Pokud ji začneme přehlížet nebo ji vůbec nezapneme, přijdou další poruchy, které budou vážnější a komplikovanější.

Někteří bývalí návštěvníci Liberálu zdůrazňují slovo bývalí a kavárnu kvůli provokativnímu setkání Konvičkovců zatracují. Nemají chuť si tam už cokoli dát. Stejně tak jako někteří odpůrci Andreje Babiše si odmítají kupovat potravinářské produkty Agrofertu či vůbec vzít do ruky tiskoviny z Mafry. Je to přístup radikální a zásadový, pro jiné směšný a za vlasy utažený. Principiální přístup, i když ho zastávala menšina, byl v historii nakonec významnější než relativizace a lhostejnost. Ale nebylo to hned.

Zástupce šéfredaktora regionálního zpravodajství České televize. V České televizi pracuje od července 2014, předtím působil šestnáct let v MF Dnes. Jako novinář začínal v Českém deníku v roce 1991, prošel také Lidovými novinami a TV Nova.

Karel Škrabal
Zdroj: ČT24/Mikuláš Rittstein
Vydáno pod