Blog: Akcie Unipetrolu jsou na rekordní úrovni, vyplatí se. Ale i některé další tituly mohou být pro investory zajímavé

Akcie Unipetrolu v letošním roce přidaly zhruba 80 procent a jejich úroveň je nejvyšší za téměř deset let. Důvodem je především příznivá situace v petrochemickém odvětví, která přeje rafinérským a petrochemickým maržím. Dařit se bude ale i jiným titulům, zajímavý je třeba bankovní sektor či pojišťovnictví.

Akcie Unipetrolu v letošním roce přidaly zhruba 80 procent a jejich úroveň je nejvyšší za téměř deset let. Důvodem je především příznivá situace v petrochemickém odvětví, která přeje rafinérským a petrochemickým maržím. Atmosféru na akciových trzích komentuje analytik investičního bankovnictví Komerční banky Miroslav Frayer.

Na jedné straně stojí vstupy v podobě ropy, které jsou levné, na straně druhé pak poptávka po produktech Unipetrolu – i ta zůstává nadále vysoká. Společnost se tak těší vysoké tvorbě cash flow, kterou navíc umocňuje i vyplacené pojistné plnění. V příštím roce by Unipetrol měl spustit novou polyetylenovou jednotku, která měla původně nahradit dosluhující jednotku ze 70. let. Nicméně management díky vysoké poptávce po polymerech nižší jakosti zvažuje její pokračující provoz, což by se projevilo na výrazném růstu ziskovosti již v průběhu druhé poloviny příštího roku.

Trhy zároveň spekulují nad možností vyšší výplaty dividendy, což by se líbilo investorům. Její nárůst nevyloučil ani sám finanční ředitel skupiny. Volné prostředky ale zamýšlí investovat i do nových akvizic. Z pohledu relativního ocenění vůči ostatním konkurentům se zdají být akcie Unipetrolu navíc stále mírně podhodnocené. Zájem o ně by tak měl podpořit i tento argument.

Za zvážení stojí ale i další akcie

Téměř 40 procent v letošním roce přidaly také akcie mediální skupiny CME. Její akcie doporučuje tým finančních specialistů Komerční banky kupovat již delší dobu. Jejich vývoj v letošním roce zatím potvrzuje, že to je správný směr. Prostor pro další růst je tak možná již mírně omezený, dlouhodobě ale potenciál podle analytiků KB stále existuje, a to hlavně díky růstu HDP a vyšším investicím inzerentů do reklamy.

CME je sice poměrně zadlužená společnost, ale v současné době se zdá, že její zadlužení je udržitelné a že firma je schopna splácet dluhy. V horizontu dvou až tří let by se tak mohla dostat na průměr trhu. CME je zároveň jedna z mála firem na českém trhu, které neplatí dividendu, ale očekávám, že by možná mohla již ze zisku za rok 2019 nějakou dividendu vyplatit, pokud ekonomický růst a její hospodaření zůstane nadále příznivé.

obrázek
Zdroj: ČT24

Dařit by se mělo i finančnímu sektoru, když hospodářský vývoj nahrává vyššímu úvěrování podniků i fyzických osob. Navíc ČNB pravděpodobně zvýší úrokové sazby, což se bude promítat do jejich ziskovosti, a akcie bank by tak mohly pokračovat v růstu.

Ekonomický vývoj hraje roli i u pojišťoven. Ty obecně investují do méně rizikových instrumentů, například dluhopisů, které drží do doby jejich splatnosti. Při reinvestování prostředků pak v době zvyšujících se sazeb nakupují dluhopisy s vyšším výnosem. Rostoucí HDP zvyšuje bohatství domácností a firem, které se snaží svůj majetek více chránit, čímž dlouhodobě vzniká vyšší poptávka po pojišťovacích produktech. Vienna Insurance Group (VIG) má velkou expozici vůči střední a východní Evropě, která se v současné době těší vysoké ekonomické aktivitě, a tudíž by z takového prostředí měla do budoucna těžit.

Kandidátem na slušný vývoj je i tabákový výrobce Philip Morris ČR, který dlouhodobě nabízí slušnou dividendu, navíc ve světě jeho mateřská společnost boduje s novou technologií IQOS, tedy cigarety, které tabák nespalují, ale jen ohřívají, takže neuvolňují škodlivé látky. V Česku sice zatím výrobu této technologie zavádět nebude, ale do místní továrny se kvůli tomu přesune produkce z jiných evropských závodů.

Díky tomu Philip Morris ČR využije naplno své výrobní kapacity, což se promítne i na jeho celkové ziskovosti. Dodatečný příjem by pak PMČR mohl získat i z prodeje nových cigaret s technologií IQOS.