Z dění v Polsku mám kopřivku a hrůzu, Orbán je pacient EU, říká Milan Uhde

Milan Uhde: Z dění v Polsku mám kopřivku (zdroj: ČT24)

Spisovatel, dramatik a bývalý politik Milan Uhde v rozhovoru pro Českou televizi ostře kritizoval politické změny, které sleduje v Polsku nebo Maďarsku. Česko má být podle něj sice kritickým členem Evropské unie, ale nesmí se stát „potížistou“ nebo „pacientem“.

„O situaci v Polsku se zajímám. Od útlého studentského věku jsem veliký vyznavač polské kultury a zejména divadla. A některé věci, které se v Polsku odehrávají, přijímám s kopřivkou po celém těle,“ uvedl Milan Uhde, který byl hostem pořadu Interview ČT24.

„Vyjádřit se je povinnost“

„Seznámil jsem se se snímky a dokumenty, které dokládají, že proti některým vynikajícím polským divadlům vystupuje jakási křížová výprava, jejíž představitelé vzhledu fyzicky masivního, kteří se drží pod pažemi a tvoří hranici, brání divákům, aby vstoupili na určité představení. A policie vyzývaná k zásahu údajně přijíždívá pozdě,“ pokračuje Uhde.

„Jestli se v oblasti divadla a kultury rodí takové iniciativy, tak je v té společnosti něco, co vyžaduje ode mne jako divadelníka, ne abych napomínal, ale abych řekl svoje. Mě to naplňuje do určité míry hrůzou,“ uvedl Uhde. Rozruch vyvolala hra Prokletí na scéně varšavského divadla Teatr Powszechny, ve které vystupuje postava papeže Jana Pavla II. s oprátkou na krku. Divadelní kus čelí hlasité kritice konzervativců.

Uhde odmítá názor, že by příslušníci jiných států neměli vnitřní dění v polské politice a společnosti komentovat: „K sousedům se nemáme vyjadřovat jako napomínatelé nebo vychovatelé, kteří vědí více a lépe, ale svoje mínění slušně vyjádřit je nejenom právo, ale ze zkušenosti sedmdesátých a osmdesátých let to pokládám za povinnost.“

Rozhodnutí polského prezidenta Andrzeje Dudy vetovat dva ze tří kontroverzních zákonů, které mají změnit fungování polské justice přivítal. Zástupci české justice ještě před rozhodnutím Dudy vydali společné prohlášení, že zákony o Národní radě soudnictví, o obecných soudech i o Nejvyšším soudu v Polsku jsou útokem na nezávislost tamního soudnictví. „Sdílím mínění předsedy Ústavního soudu (Pavla) Rychetského, který se k tomu vyjádřil,“ podpořil Uhde postoj českých soudců.

„Ne po boku Orbána“

Podobně kritický je k dění v Maďarsku. „Extrémním představitelem tak zvaných pacientů Evropské unie je maďarský představitel Viktor Orbán,“ uvedl Uhde. „Velmi by mě mrzelo, kdyby se Česká republika svými postoji k Bruselu ocitla po boku tohoto krajního politika.“ Česko má být sice kritickým členem Evropské unie, ale nesmí být „potížistou“ nebo „pacientem“, jakým se stal maďarský premiér, tvrdí Uhde.

„Cokoliv se děje v Evropě, nás se týká,“ zdůrazňuje Uhde. Orbánovy politické vize, například že je třeba spojit příslušníky maďarského národa s Maďary, kteří žijí v na území jiných států, a duchovně sjednotit národ, považuje za velmi nebezpečné. „Opět při takových prohlášeních dostávám kopřivku, protože duchovní sjednocení národa, které proklamuje vedoucí představitel politické strany, to je věc, proti které se musím bouřit.“

Spisovatel a bývalý politik Milan Uhde dále v Interview ČT24 komentoval pozici Visegrádské skupiny v Evropské unii nebo nabídl svůj pohled na rozdělení Československa. Celý rozhovor najdete ve videu.