Bedřich Moldan: Znečištěné ovzduší je ve světě největším zabijákem

Bedřich Moldan: Znečištění ovzduší je největší zabiják lidí (zdroj: ČT24)

V souvislosti s životním prostředím je v celosvětovém měřítku znečištěné ovzduší největším zabijákem,  řekl v rozhovoru pro Českou televizi zástupce ředitele Centra pro otázky životního prostředí Univerzity Karlovy Bedřich Moldan. Sám se přiznal, že patří ke kritikům kotlíkových dotací. Kdyby se peníze věnovaly na topení plynem, znamenalo by to obrovské zlepšení ovzduší, uvedl.

„Je důležité, aby na prvním místě vláda a rozhodně města měly krátkodobou, střednědobou a určitě i dlouhodobou strategii, jak se znečištěním ovzduší bojovat. Protože se ukazuje, že celosvětově je znečištění ovzduší vůbec největším zabijákem lidí v souvislosti s životním prostředím. Je zajímavé, že předčasných úmrtí v důsledku znečištěného ovzduší, ke kterému smog patří, zemře ročně 5 až 7 milionů lidí,“ upozornil Moldan.

Dodal, že to je víc úmrtí, než zaviní všechny choroby způsobené třeba špinavou vodou. Škody jdou do stovek miliard dolarů ročně. „Česká republika bohužel patří k nejšpinavějším v tomto smyslu, bohužel jsme se opět dostali do takové nedobré ligy v rámci Evropy. Samozřejmě se to nedá srovnávat s Asií, kde je to mnohem horší,“ poznamenal ekolog.

Podle něj je v Praze – a nejen tam – nutné budovat záchytná parkoviště a promýšlet způsob dopravy a jakým způsobem lidé cestují. „Tady jsou obrovské rezervy, protože když se podíváme, jak lidé ve svých autech stojí v obrovských kolonách a kolik z toho vzniká emisí, jde o obrovská kvanta… Velmi záleží na stylu jízdy. Když je plynulá a relativně pomalá, jsou emise jen zlomkem toho, jaké produkuje střídavé stání a rozjíždění,“ dodal.

Hlavní zdroje smogu dělí na třetiny – domácí topeniště, doprava a průmyslové podniky. Domácí topeniště jsou přitom na řadě míst rozhodující. Moldan upozornil, že záleží na místních podmínkách. Třeba v Moravskoslezském kraji jsou zřejmě rozhodujícím zdrojem znečištění průmyslové podniky a domácí topeniště, v Praze doprava. V severních Čechách zas průmysl a topeniště.

„Dlouhodobě na různých fórech kritizuji kotlíkové dotace, ty podle mě nejsou dobrým nápadem. Kdybychom miliardy, které vláda dává z evropských fondů na kotlíky, dokázali dávat lidem na plyn, zlepšilo by se ovzduší mnohonásobně,“ řekl Bedřich Moldan.