Robejšek: Globalizace skončila, nastupuje lokalizace

Brexit není jenom vystoupení Británie z Evropské unie, ale i projev toho, že tendence posilování nadnárodních struktur je u konce. V pořadu Události, komentáře to řekl politolog a expert na mezinárodní vztahy Petr Robejšek. Místo globalizace tak podle něj nastupuje lokalizace.

„Tím, že je globalizace u konce a je nahrazována lokalizací, se najednou národní státy stávají daleko akceschopnějšími jednotkami než nadnárodní spolky,“ uvedl politolog Petr Robejšek. Jednoznačně to podle něj favorizuje snažení obyčejných lidí, kteří už neupřednostňují evropskou integraci. „O vlastním státu si myslí, že k němu mají lepší a přímější drát, takže ho mohou ovlivňovat spíše než to, co na ně nesystematicky padá z Bruselu,“ dodal.

Politické elity se odcizují svým národům a vznášejí se v nějaké zvláštní vzducholodi, kde se perfektně shodnou na všem možném, ale pak najednou zjistí, že je nikdo nenásleduje.
Petr Robejšek
politolog

Jelikož se ale politické elity nadále hlásí k myšlence pokračující evropské integrace, stále výrazněji se podle Robejška odcizují svým občanům. Projevilo se to v referendu o setrvání Velké Británie v EU. „Britové se stejně jako mnozí Evropané vůbec neidentifikují s Evropskou unií,“ podotknul.

Absence evropského patriotismu

Za problém označuje to, že neexistuje evropský patriotismus. „Po desítkách let evropské integrace neexistuje emocionální vztah občanů ke struktuře, která chce být jejich domovinou,“ tvrdí.

Upozorňuje na to, aby se nepletl patriotismus se spojenectvím proti hrozbě. „V době studené války byl společný nepřítel tím, co udržovalo všechny zúčastněné státy, řekněme, na jedné lodi a potlačovalo specifické národní rozdíly. Ve chvíli, když zmizela výzva v podobě Sovětského svazu, tak zmizel i neexistující patriotismus, protože to nebyl patriotismus, to byla jenom společná obava,“ uvedl.

Stoupenci odchodu Spojeného království z EU mávají britskými vlajkami
Zdroj: Toby Melville/Reuters

Pokud 48 procent Britů v referendu hlasovalo pro setrvání v Unii, nemusí to tak podle Robejška nutně znamenat jenom projev evropského patriotismu. „Velká část Londýňanů a velká část příslušníků finanční elity, která velmi dobře žije v Londýně, nejsou evropští patrioti. Jsou to prostě lidé, kteří mají svoje zájmy spojené se současnou konstelací. Neznamená to ještě, že by položili za Evropu život a to je třeba rozlišovat,“ uvedl.