Smilovice: Jiskra naděje pro zdravý rozum a cit

Před víkendem to vypadalo všelijak. Po bouřlivém zasedání zastupitelstva ve Smilovicích u Třince se jevilo, že nejlepší bude skupinu křesťanských uprchlíků z Iráku, která v pátek večer přistála v Praze, odvézt někam jinam. Třeba do Brna nebo na Vysočinu, kam také, ale bez očekávání problémů, mířili jejich krajané.

Odkaz na křesťanské hodnoty, kterými se tak rádi ohánějí odpůrci islámu, tak dostával tváří v tvář iráckým křesťanům absurdní rozměry. Bojíme se muslimů, ale vlastně tu nechceme nikoho!?

Smát se strachu je hloupé. Důležité je strach pochopit a třeba se ho pokusit rozptýlit. Nejlepším lékem na strach je poznání. Poznání toho, čeho se bojíme.

Debata o migrační krizi má v tuzemském – hlavně virtuálním a politickém – prostoru povětšinou bizarní podobu. Lidé si nadávají do xenofobů, čecháčků, proti nim stojí sluníčkáři a vítači. Extrémisté se snaží držet debatu v této podobě. V podobě, kdy se mává šibenicemi, střílí z pistolí, vyhrožuje kalašnikovy a hledají se vlastizrádci. Za pomoci prokremelských webů vyrábějících prolhaná videa se jim to daří.

Proč to dělají? Jedni chtějí nervózní a rozhádanou (tudíž slabou) Českou republiku a vlastně celou Evropskou unii, druzí z toho chtějí vytlouct hlasy voličů. Politici rádi mobilizují. Ti, co mobilizují nejvíce, pak mají nejmenší problémy ty, co jim uvěřili, zradit. Stačí vzpomenout na mobilizační kampaň před uzavřením opoziční smlouvy.

V klidu a pohodě se sněhem i dortem

Uprchlíci nakonec přijeli o víkendu do Smilovic v klidu a pohodě. Místo odporu je čekalo pěkné až milé přijetí. Poprvé viděli sníh a po dlouhé době se cítili v bezpečí. Nikdo z nás, kdo nezažil válku, si nedokáže představit hrůzy, které mají za sebou. Odpor z minulého týdne zmizel. Také proto, že zmizeli ti, kteří ho zpočátku přijeli podněcovat. Starosta v reportáži poznal, že lidé sedící na zmíněném zastupitelstvu v sále a podněcující radikalismus, nebyli místní. V obci se objevily letáky s jistým politickým podnikatelem a populistou…

Odpor byl pro jeden víkend pryč, ale určitě ne strach. Ten v mnoha místních jistě je, řada jich podepsala proti příjezdu uprchlíků petici. Třeba je strach i v těch, co Iráčanům upekli na uvítanou dort. Jenom osobní kontakt a poznání může vést k tomu, že se strach začne vytrácet. Strach z nového a neznámého mají určitě i migranti. Jen je asi oproti strachu z hrůz vlastně úlevou.

Je dobře, že křesťanské charitativní organizace začaly přepravovat do Česka právě křesťanské uprchlíky. Vystrašenému a rozhádanému státu tak pomáhají opravdové uprchlíky, kteří se mu zatím víceméně vyhýbají, poznat. A možná ho připravit na to, že lidí, kterým budeme muset nějak pomoci, může být i více. A nejenom křesťanů.

Největší respekt si nyní zaslouží starosta Smilovic, který se nebojí místní přesvědčovat, snaží se jim vše objasnit a získat alespoň toleranci pro nové dočasné obyvatele obce, když už ne přímo otevřenou podporu pro jejich ubytování. Každý český, moravský či slezský starosta, který třeba na chvíli přivede v současné atmosféře do města nebo vesnice byť jen jednu uprchlickou rodinu, to bude mít velmi těžké. Nemělo by se na to zapomínat a tito starostové by měli mít ze strany státu a charitativních organizací jasnou podporu.

Smilovice jsou v tuto chvíli vlastně dílčí vítězství nad populismem a vyvoláváním strachu. Tak malé, že ho může běh dějin brzy úplně vymazat, ale ne zas tak malé, aby nemohlo zasít naději. Naději, že to s těmi „odpůrci“ i „vítači“ migrantů není zas tak extrémně vyhrocené. Stačí, když si všichni uchováme zdravý rozum a s trochou soucitu k neštěstí druhých se budeme chovat jako lidé.

Zástupce šéfredaktora regionálního zpravodajství České televize. V České televizi pracuje od července 2014, předtím působil šestnáct let v MF Dnes. Jako novinář začínal v Českém deníku v roce 1991, prošel také Lidovými novinami a TV Nova.

Karel Škrabal
Zdroj: ČT24/Mikuláš Rittstein
Vydáno pod