Ucho Svobody: Omrzlo na Sundance

Máš spodky uší úplně bílý! Varoval mě překvapeně kolega kameraman na začátku našeho pobytu na letošním ročníku největšího světového filmového festivalu Sundance. A vážně, sáhl jsem si na ně a téměř je necítil. Bolí mě ostatně dodnes. Doplatil jsem na svou přezíravost vůči zimě. Jsem teplokrevný, a tak i ve velké zimě chodím bez čepice, nanejvýš obléknu takovou tu horněhlavovou.

Doplatil jsem na extrémní teplotní rozdíl, který jsme podstoupili při cestě nejprve do Los Angeles. Natáčeli jsme tam situaci okolo stávky, Zlatých globů a cen losangeleské filmové kritiky. Bylo krásně, přes den stoupala teplota ke 30 stupňům. Lednové léto. A letadlem přeletíte do Salt Lake City za hodinu a půl. Za další hodinu jste v horském středisku – zhruba ve dvou tisících metrů – v Park City. Kde se koná Sundance. A kde bylo ten den minus 15. Odskákal jsem snížení teploty o nějakých 45 stupňů. Nezakalilo mě, málem připravilo o uši.

Byla by to škoda, Sundance bych jen viděl. Ostatně, jsem tu potřetí a ten letošní ročník je nejvelkolepější. Což ovšem není poklona. Právě skromnost, neokázalost a malý zájem velkých médií byly hlavními klady této jinak obří přehlídky. Ale právě krize v Hollywoodu, zrušení Globů, ohrožení Oscarů, stávka scénáristů i herců, to všechno svět přivedlo na náhradní myšlenku. Podívejme se na nezávislý film, abychom alespoň něco mohli předhodit divákům. Ostatně – hrají v nich často i ty velké hvězdy, tak snad koukači dorazí.

Libá myšlenka pro nezávislé tvůrce. A pohroma pro nezávislost. Sundance získává hvězdné manýry. Tzv. červené koberce už neobklopuje pohodlné množství zainteresovaných televizních štábů, mezi které patříme i my. Dorazili žraloci. A dostali bohužel přednost. Všechny ty třípísmenové televize stojí první v řadě a občas vytvářejí klasický hollywoodský nával. Hvězdy jsou možná šťastné – tuhle situaci dobře znají, jsou na ni zvyklé (Ne všechny ovšem – třeba Bruce Willis se producíroval jak na večírku v Beverly Hills, komornější Robert de Niro zase prchal. Ale naopak, Tom Hanks zachoval klid.). Ale ostatní jsou utlačováni a odtlačováni. Neznámí tvůrci, méně známí herci, méně významná média, nezávislý film jako takový, o dokumentech a krátkých filmech ani nemluvě. Přes všechno to dušování se zakladatele Roberta Redforda a ředitele Geoffryho Gilmoreho se prostě zájem přesunul jinam.

Doufejme, že stávka brzo skončí a vše se vrátí k normálu. Jinak bude Sundance zničen, převálcován. Což by byla škoda nesmírná. Což může potvrdit třeba Markéta Irglová.

Tak držme scénáristům palce, ať už si vymůžou svá procenta za distribuci na internetu a zase píšou své oslnivé věci pro zářnou produkci a multikina. My ostatní si zase budeme moct rádi počkat na nějaké to překvapení v kinech horského střediska. Ať třeba uši radši odpadnou.

  • Filmový festival Sundance 2007 autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/54/5321.jpg
  • Slavný herec a režisér, zakladatel festivalu Sundance na jeho zahájení roku 2008 autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/53/5206.jpg
  • Oznámení laureátů jubilejního 65. ročníku Zlatých glóbů se uskutečnilo na tiskové konferenci autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/47/4624.jpg
  • Teri Hatcherová (zleva), Felicity Huffmanová, Nicollette Sheridanová, Eva Longoria a Marcia Crossová pózují s cenami při vyhlášení 63. ročníku Zlatých globů v Los Angeles. autor: REED SAXON, zdroj: AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/39/3821.jpg