Ucho na festivalu Fringe v Edinburghu

Na 1,5 milionu lidí přijde do 250 sálů největšího světového festivalu Fringe ve skotském Edinburghu. Letos to bude celkem 31.000 představení, na které se vystupující snaží během jednoho měsíce přilákat diváky. Ale hlavně recenzenty místního tisku, recenzenty zahraniční a jejich prostřednictvím pak i příslušné promotéry, protože o to jde. Upozornit na sebe, přilákat pozornost a získat kontrakty. Samotná účast na festivalu Fringe je nutně prodělečná. Účastníci si musí zaplatit pobyt, tedy dopravu, ubytování, stravu a navíc i pronájmy sálu. Zpět se jim vrátí jen šedesát procent z vybraného vstupného. Což vzhledem k povětšinou menší kapacitě a především obrovské konkurenci není vůbec rozhodující částka.

Je to zajímavá zkušenost, otřískávání se za jízdy, poznání toho, co se děje jinde. Protože na Fringe se přijíždí bez nadsázky z celého světa a přijíždějí především mladé začínající soubory, které povětšinou ještě nemají patřičné renomé. Letos je tu silně zastoupená Jižní Korea. S tučnými granty v zádech, tamní pohlaváři vědí, že právě přes kulturu se o nich dozvědí moc – samozřejmě vedle třeba stále se zlepšujících aut nebo mobilů. Ale najdeme tu Rusy, hodně Poláků, Maďary, Němce, Argentince nebo Brazilce, koho chcete. Samozřejmě při přirozené převaze domácích, tedy britských souboru.

Fringe je festival, který možná tak trochu pohlcuje sám sebe, počet představení je mimořádný, publikum se přijíždí hlavně bavit, a tak ti serióznější nemají moc šance – pré má zábava, lepší či horší. A řídit se nelze moc ani podle hvězdiček místních kritiků. Viděli jsme hodně průměrné, dle kritiky pětihvězdičkové, a vynikající naopak jednohvězdičkové. Věc osobního vkusu a naladění.

Kdyby tady bylo levněji – tedy na naše poměry – vstupenka na jedno představení přijde na cca 9 liber, tedy asi 360 Kč, jídlo taky, ubytování je drahé i na Evropu vyspělou, tak tedy pro ty movitější je to tu skvělý happening. Kdyby tu bylo levněji, kam se hrabou Vary. Tady můžete vidět všechno, potkat kdekoho a zajít kamkoliv. Musíme se ještě hodně snažit, abychom dosáhli na podobné akce. A nebo je pořádat u nás.