Sundance je lepší, jinak to nevidím

Dva velké filmové festivaly během tří týdnů. Sundance v Park City a Berlinale v Berlíně. Oba velké, oba prestižní a přece velmi jiné. Nastavené ucho novináře na festivalu Redfordově se dostává s mikrofonem až k osobnostem, slyší věty normální, neboť filmy vznikající za velkých finančních obtíží bývají zpravidla a paradoxně lepší než ty velkorozpočtové.

A tak i Douglas, Banderas nebo Hoffman mluví a chovají se jako lidi, jako někdo, kdo umí, ale nepředvádí se. Jaký protiklad lze pak vidět v Berlíně. Tam za velkého halasu denně přijíždějí hvězdy. Na červený koberec a pak na tiskovky. Nikoliv k individuálním rozhovorům. Velkorozpočtové filmy mají svá pravidla, distributoři chtějí, aby moudrosti hvězd vyslechlo co nejvíc novinářů najednou, individuální rozhovory by jen zdržovaly.

A tak v naplněném tiskovkovém sále slyšíte třeba Jennifer Lopez, podle zájmu možná největší hvězdu festivalu. A k tomu ji i vidíte. Krásně nalíčenou, učesanou, s pravděpodobně velmi cenným náhrdelníkem. Jak pečlivě vyslovuje slova účasti, údivu a snahy pomoci. O situaci v malém mexickém městě na americké hranici, kde dřeli až udírali námezdní pracovnice. Série vražd, která měla být utajena. Ale dozvěděli se o ní i filmaři a vycítili vhodný námět. V Berliner Zeitung film Bordertown, o kterém je řeč, hodnotilo osm kritiků.

Měli k dispozici tradiční škálu hvězdiček - od jedné do čtyř, od špatného hodnocení až po nejlepší. A jednu specialitu, bombičku, kterou se hodnotí naprostý výbuch, propadák. Tenhle film bomb nasbíral devět - sedm novinářů dalo jednu bombu, jeden dokonce dvě (bonus). Tak strašné hodnocení neměl zdaleka žádný jiný film. Nevím, sám jsem neviděl, ale není důvod nevěřit prestižním kritikům akreditovaným na festivalu.

Na tiskovce pak ještě padla otázka, zda filmaři mysleli na peníze, které by mohli postiženým, pozůstalým, celému městečku předat. Jako z honorářů, výtěžku filmu a tak. Dostala se jim dost vyhýbavá odpověď - chceme na problém upozornit celý svět, k tomu náš film slouží a tohle jsou www stránky, kde najdete číslo konta. J. Lo. o nějakém odkrajování ze svého jistě příjemného honoráře nemluvila. Sundance je lepší, jinak to nevidím.