Pryč s imunitou, řekl Senát

Horní komora zamručela po způsobu veřejného mínění a navrhla zásadně omezit imunitu našich zvolených. Kromě projevů v parlamentu neměli by mít pražádnou ochranu. Pro hlasovalo čtyřicet devět senátorů, nikdo nebyl proti, devatenáct se zdrželo. Jako bychom konečně měli důstojný Senát, který dobře ví, jak se chovat. Vždyť ta zvolenecká imunita vskutku volala do nebes! "A konečně našli se kapři, kteří si sami obětavě vypouštějí rybník,“ řekne si občánek: "Sláva jim! Vivat!“

Teď ještě bude třeba, aby senátní ušlechtilost prošla sněmovnou. Tady se mohou stavidla zaseknout a obtloustlé ryby se jenom líně převalí. Vždyť připomeňme – už třináctkrát skončil podobný návrh v parlamentním koši. Učiní-li tak nyní znovu sněmovna, občané zahudrují a otráveně mávnou rukou, neboť to dobře věděli. Všechno je bouda, jedni jenom tak navrhnou a druzí zase zamítnou a tak si to budou pytlíkovat pořád dokola. Však je známe! Víme o zdejší politice svoje. Pojďme si zase po svém pivu!

Nicméně, bude-li mít občánek pocit, že je opět posílena jeho nedůvěra v českou správu věcí veřejných, nechť se pozastaví a chytí za nespokojený nos. Pokud skutečně tolik nevěří fungování místní politické scény – a veškeré průzkumy obecných názorů toto nevěření v míře až katastrofální potvrzují – neměl by být tolik striktní a hlučný při volání po zrušení imunitní ochrany politiků. Protože je-li naše politika svinská, jak potvrdí každý návštěvník pohostinských zařízení prostých i luxusních, bylo by dobře na imunitě trvat velmi tvrdě a zásadově. Ba by taková tendence mohla být nazývána předvídavou.

Protože: jsou-li naši zástupci tak prohnilí, jak se mezi občanstvem předpokládá, velmi snadno by upletli nějaký malér všem těm výjimkám, potvrzujícím pravidlo, ostrůvku politiků počestných a poctivých, snažících se o nápravu špatností. Brzo by je s pomocí omezení imunity všelijak vyštípali ze svých řad, pošpinili jejich pověst, zbavili je důvěryhodnosti. Také by bylo takto možné vyrušit hlas čestných parlamentních žen či mužů v okamžicích zásadních voleb!

Pozor, prosím: nevěříme-li cti většiny zvolených, není správné příliš tlačit na pilu zrušení imunity. Protože potom zmizí poslední štít proti špinavým politikářským zbraním, včetně zneužívání orgánů trestného řízení v politickém boji.

Toto není pražádná filipika za nabubřelou českou vyvoleneckou imunitu. Je to jenom upozornění, že bychom při přílišném tleskání těm, kteří se na ní nyní vrhli jako piraňi ve službách demokratické spravedlnosti, mohli působit jako šašci, kteří snadno naběhli na rohy politických populistických triků. Ve špinavé vodě nedůvěryhodné politiky se totiž dá zneužít obojí: jak příliš rozsáhlá imunita, tak také naopak její nedostatek.