Chicago české

"Dobrý den, mluvíte česky?" ptám se asi šedesátileté prodavačky v pekárně Vesecky´s na Čermákově třídě v centru Chicaga. "Ne, ne, jenom anglicky. České jsou tady jenom koláče a majitel," zní odpověď usměvavé Američanky. To je škoda, říkám si. Zároveň si ale uvědomuji, že čeština tu vlastně není potřeba. Stejně tvoří většinu zákazníků Američané a Hispánci.

Pekárna, kterou vlastní už čtvrtá generace českých přistěhovalců, stojí v samotném centru kdysi české čtvrti Berwyn. Prodávají se tu velké i malé koláče, štrůdl, cukroví nebo housky. Pokud si ale řeknete o housky, nedostanete kulaté slané pečivo, ale něco jako vánočku s rozinkami. Pekárna samotná se starou mechanickou pokladnou a kráječem chleba, který pamatuje minimálně Kennedyho, má atmosféru starých časů. Jako byste se vrátili strojem času tak o padesát let nazpátek. Voní v ní cukr, mák i tvaroh. Na jednom z regálu visí nápis: Jak se máš? Několik českých podniků a název hlavní třídy, která je pojmenovaná po Antonu Čermákovi, rodákovi z Kladna, jenž se stal ve třicátých letech chicagským starostou, je ale pomalu to poslední české, co se v této čtvrti drží. Zbytek je hispánský. Místo slivovice se prodává tequilla. Místo knedlíků se tu k obědu podávají tortilly.

I přesto ale v Chicagu funguje přibližně desítka českých podniků. Pojmem je hlavně restaurace Klas. Místo s velkou tradicí a dobrou pověstí stojí jen několik bloků od pekárny Veseckých. Vaří v ní guláš, řízek, sladké knedlíky a čepují třeba Plzeň nebo Krušovice. Právě tady se údajně scházel Al Capone se svými kumpány a nejednou tu u půllitru piva hrál karty. Každý rok se v Chicagu pořádá i mnoho kulturních českých akcí. Jednou za rok je tu Moravský den, velká přehlídka v krojích s lidovou hudbou. Pravidelně přijíždí do Chicaga i české kapely nebo divadla. Je tu i několik podniků, kde se o víkendech pouští československé hity. Československé, protože jak místní krajané s vtipem poznamenávají: „My neděláme mezi Čechy, Moraváky nebo Slováky žádný rozdíl. Masaryk by z nás měl radost…“

I když vyznívá vyprávění krajanů o odcházení mladých Čechů zpátky domů a zmenšování se české komunity pesimisticky, pořád je Chicago místem, kde si člověk může nejen zajít na české jídlo, ale dokonce vybrat si hned z několika restaurací, koupit si tatranky, studentskou pečeť nebo lázeňské oplatky. Což je pro Čecha žijícího uprostřed všeho amerického, jako jsem třeba já, ráj na zemi…

Pekarna Vesecky's v Chicagu
Pekarna Vesecky's v Chicagu
Více fotek
  • Pekarna Vesecky's v Chicagu autor: Julie Urbišová, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/769/76835.jpg
  • České koláče autor: Julie Urbišová, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/769/76832.jpg
  • Český chléb v pekárně Vesecky's v Chicagu autor: Julie Urbišová, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/769/76833.jpg
  • Interiér české pekárny Vesecky's v Chicagu autor: Julie Urbišová, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/769/76831.jpg
  • Restaurace Klas na Čermákově třídě autor: Julie Urbišová, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/769/76836.jpg
  • Pohled na Chicago s Michiganským jezerem autor: Julie Urbišová, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/769/76839.jpg
  • Chicago autor: Julie Urbišová , zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/769/76837.jpg
  • Panoráma Chicaga autor: Julie Urbišová, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/769/76840.jpg