Barack Obama – „nový tón“

Vrátil se domů ve středu ráno. Po své první velké zahraniční cestě. Trvala 8 dnů a v jejím závěru neočekávaně navštívil velení amerických jednotek v Iráku a pozdravil tamní politické předáky. Pokud bychom soudili podle emotivního přijetí hodného popové hvězdy v jednotlivých zastávkách, řekli bychom, že první cesta nového amerického prezidenta Baracka Obamy byla úspěchem jeho image i obrazu jeho země. Nasadil "nový tón". Pokud bychom ale hodnotili podle konkrétních politických úspěchů, nebyla by bilance cesty zcela jasná. Ale, mohla vůbec být? Těžko.

„Chci, abyste věděli, že se osobně zasazuji o otevření nové kapitoly angažovanosti Spojených států“, řekl v úterý při setkání s tureckými studenty v Istanbulu. Lze říci, že tato věta shrnovala úsilí, záměr i ambice, které Bílý dům vkládal do této první cesty. Změnil tón, kterým Spojené státy jednaly, a který byl tolik pošramocený ve světě, zvlášť od americké invaze do Iráku v roce 2003. A lze říci, že samotná změna tónu, a skutečnost, že má dopad i v místech, která Obama navštívil, je už sama o sobě velkým úspěchem pro začátek. Obama určitě bodoval. Jde si stále za tím, co prohlašoval od prvního dne v úřadu, nebo ještě i v dobách předvolební kampaně. Lze říct, že důvěra v něj se ve světě nesnížila.

Co se však konkrétních politických úspěchů týče, není po jeho cestě zcela jasno. Nejzásadnější teze k mezinárodní politice prohlásil v Praze, ačkoli jejich naplnění (vytvoření světa bez jaderných zbraní) bude (pokud vůbec) během na hodně dlouhou trať. Své evropské spojence také nepřesvědčil o nutnosti posílení vojenské přítomnosti v Afghánistánu a nepřesvědčil ani o správnosti americké cesty k řešení globální ekonomické krize. Na druhou stranu je třeba uznat, že to vše jsou úkoly nesmírně těžké a komplikované a bylo by naivní si myslet, že se během první prezidentovy cesty po Evropě vše snadno vyřeší. Změna tónu pro začátek a udržení vlastní nové moderní a dynamické image je prozatím velkým a dost důležitým krokem.

A teď Latinská Amerika

Prezentace nové americké tváře bude brzy dál pokračovat. Už příští týden se Obama chce ukázat na svém, americkém kontinentu, během 5. summitu Amerik v Trinidadu a Tobagu. Tam se vůbec poprvé setká s některými prezidenty, kteří byli mimořádně kritičtí k politice jeho předchůdce George Bushe. Řeč je o venezuelském prezidentu Hugo Chávezovi, bolívijském Evu Moralesovi nebo Danielu Ortegovi z Nikaraguy.

Zvlášť setkání s Chávezem je na všech stranách spojeno s velkým očekáváním. Venezuelský prezident už nemá proti sobě toho, koho označoval za „ďábla“. Zvolení Baracka Obamy uvítal slovy, že „revoluce, kterou tady vytváříme od jihu, zdá se, že už klepe i na dveře Spojených států“. Později své nadšené komentáře mírnil a varoval, že s Obamou si nelze dělat přehnané naděje. Na své cestě po Asii, tento týden, Chávez zase pochválil amerického prezidenta za slova z jeho pražského projevu, zvlášť jeho výrok, že „20. století bylo stoletím konfliktů a nové století by mělo být stoletím míru“.

Chávez ale také dál prohlásil, že návštěvami zemí jako je Čína vytváří „nový světový pořádek“. Podle Cháveze se unipolární svět zhroutil, zhroutila se moc amerického impéria, a moc ve světě se přesouvá do zemí jako je Írán, Čína či Japonsko. Čínským trhem by Chávez také rád nahradil trh americký, co se týče vývozu venezuelské ropy. Venezuela dál považuje Spojené státy za svého nepřítele, přesto jsou dál jejím největším obchodním partnerem a dodává na jeho trh největší část ropné produkce. Naopak do Číny Venezuela dodává dnes zhruba 250 tisíc barelů ropy denně. Teď byl Chávez v Číně už na své šesté návštěvě a cílem bylo (kromě jeho prohlašovaného budování multipolárního světa) především dojednat další spolupráci a zvýšení ropného vývozu. Vzhledem k velké vzdálenosti mezi oběma zeměmi si ale experti nemyslí, že by do budoucna bylo možné nahradit venezuelský vývoz ropy do Spojených států vývozem do Číny. Na druhé straně je ale pravda, že Čína se stále víc orientuje na spolupráci s Latinskou Amerikou. Na americkém kontinentu intenzivně investuje a například chilský vývoz do Číny tvoří zhruba 30% celkového chilského vývozu.

Okouzlující Michelle

Na závěr ještě jednou zpět k historické návštěvě Obamových v Praze. Měl jsem to privilegium a mohl zpravodajsky pokrývat separátní program manželky amerického prezidenta. Mohl jsem tak na vlastní oči vidět a ukazovat televizním divákům, o jak skutečně mimořádnou ženu jde. Mohu jen potvrdit vše, co se o ní říká, jak je první dáma Spojených států vkusná, inteligentní, skvělá, výjimečná, atraktivní, sexy… Samozřejmě, těžko to vše lze vypozorovat v několika hodinách, kdy ji obletujeme s kamerami a ona poslouchá výklad svých hostitelů nebo s nimi konverzuje. Ale pochopitelně, už před její návštěvou Prahy jsme o ní hodně slyšeli a my novináři se samozřejmě dopředu informujeme. Na druhou stranu, těžko bychom asi namítali něco proti tvrzení, že tak vkusných, atraktivních a inteligentních dam jako je Michelle Obamová je ve světě mnoho. Čím je tedy právě ona tak výjimečná? Tak jednak první dáma USA bude vždy výjimečná, ale hlavně, po setkání s ní bych řekl, že svoji bezprostředností a přirozeností. Tím, že si na nic nehraje, že je stále sama sebou. A pak, to její největší kouzlo podle mě vynikne až ve spojení s jejím manželem. Fascinující a inspirující jsou totiž oba dva dohromady, jako pár. Vyzařují dynamiku, energii, vkus, inteligenci, upřímnost a to vše je zvýrazněné ještě mimořádnou sexuálností jejich páru. Okamžiky, jako ten, kdy Obama svou ženu políbil před projevem na Hradčanském náměstí před tisíci přihlížejících a milióny lidí u televizí, to vše ještě podtrhují. Samozřejmě, Američané jsou spontánnější, otevřenější a emotivnější. Veřejné polibky u nich mohou být častější. Přesto by to u prezidentského páru před projevem o globálních problémech světa mnozí Češi nečekali. Nebo alespoň, kdy jste naposledy viděli, že by třeba český prezident Václav Klaus políbil svoji ženu na veřejnosti…?

  • Projev na Hradčanech autor: Tomáš Pěkný, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/781/78069.jpg
  • Hugo Chávez autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/680/67992.jpg
  • Michelle Obamová autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/793/79275.jpg