Chicago českých ilegálů

Když jsem posledně psala o životě Čechů v Chicagu, reakce jednoho ze čtenářů byla, že všechno mé vyprávění zní velmi pohodově. Ano, starší generace opravdu uchovává kulturní hodnoty, učí své děti lidové písně a tance a dává jim ke čtení české knihy. České Chicago má ale i svou druhou tvář - ilegální přistěhovalce a pracovníky. Tedy ty Čechy, Moravany a Slezany, kteří přijeli nejprve do USA jako turisti a vidina rychlého zbohatnutí je přiměla zůstat, anebo ty, kteří na turistické vízum do Ameriky odjeli přímo s plánem pracovat načerno. Tak dnes něco málo o nich. I když v tomto případě obzvlášť platí, že co člověk, to jiné zážitky a jiný životní příběh.

Ve velkém začali do Chicaga jezdit Češi krátce po revoluci. Chicago pro ně bylo dobrým startovacím místem, nejenže tam žila česká komunita a bylo tam tedy jakési zázemí, město se tehdy velmi rozrůstalo a potřebovalo nutně všelijaké dělníky. Navíc bylo a stále ještě je v Chicagu velké množství stavebních společností, které mají v rukou Poláci. A blízkost obou jazyků byla i pro Čechy toužících po práci velkou výhodou. Neoficiální čísla mluvila tehdy až o stovce tisíc Čechů usazených v Chicagu.

Situace se ale od devadesátých let změnila, lidé mohou pracovat v rámci Evropské unie, navíc dolar od devadesátých let už není pro Čechy tak výhodná měna. A tak se tzv. ilegálové začali vracet zpět domů. „Teď už tady tolik Čechů nežije,“ vypráví asi třicetiletá Milada, majitelka české restaurace a obchodu, kde dnes většinu klientely tvoří Poláci. „Lidi si pomalu uvědomili, že asi legální papíry nedostanou, že by se ve svém věku už chtěli usadit, a tak se začali ve velkém vracet. Už se jim tu prostě nevyplácí zůstávat a pracovat načerno.“ Obchod s českými potravinami, knihami a časopisy, který zaplňoval původně polovinu jejího podniku, se teď omezil na malé místo v rohu. Není už zkrátka takový zájem.

Krajané v Chicagu, kteří opustili Československo po roce 1948 nebo 1968 o nich mluví jako o „těch našich mladých“. Lidem pracujícím v Americe bez dokladů krajané rozumí a neodsuzují je. Vidí přednosti života v Americe a chápou, že si sem Češi jezdili vydělat. Podle jejich vyprávění to vypadá, že byli opět rádi, že se tehdy okolo poloviny devadesátých let český život v Chicagu opět rozmohl. Vznikaly hudební kluby, kde se hrála česká hudba a lidé se v nich scházeli, aby probrali uplynulý pracovní týden nad půllitrem Plzně. A taky situaci ohledně papírů. Mnoho Čechů, kteří pracovali v USA načerno, uvažovalo o zlegalizování svého pobytu.

Dnes pětatřicetiletý Honza přijel do Chicaga v roce 1998 i se svou přítelkyní. Chtěli zůstat jen na pár let, v Americe se jim ale zalíbilo a rozhodli se zůstat. Doufali, že přijde amnestie, a že i když byli v nové zemi nelegálně, za jistých okolností přece jen dostanou zelenou kartu. Po celou dobu nebyli doma, neviděli své rodiny. To všechno proto, že se nechtěli vzdát možnosti života v Americe, kde - jak sami říkají - je pro ně život jednodušší a pohodlnější. Vydělají si tu mnohem více než doma a i přes běžné náklady pořád ještě ušetří. Čekají dál a momentálně doufají v Obamovu politiku a ve změnu imigračních zákonů.

Když jsme u toho Obamy - v Chicagu je jeho prezidentování přítomné na každém rohu. Na pouličních lampách jsou připevněné praporky s jeho jménem a komentářem, že právě toto město na břehu Michiganského jezera je Obamovým domovem. Na ulicích jsou vidět jeho portréty například nasprejované na zeď a dokonce se můžete ve městě vydat po Obamových stopách. Dveře Obamovy oblíbené restaurace Valois nebo jeho kadeřnického salónu Hyde Park se netrhnou. Řekla bych, že těmto a mnohým dalším místům v Chicagu díky americkému prezidentovi dost vzrostly tržby. A reklamu jim po celém světě dělá nejeden novinář a televizní štáb (včetně mě samotné).

  • Socha přistěhovalců v centru Chicaga autor: Julie Urbišová, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/799/79883.jpg
  • Restaurace Cafe Prague autor: Julie Urbišová, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/799/79897.jpg
  • Panoráma Chicaga autor: Julie Urbišová, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/769/76840.jpg
  • Obamův portrét autor: Julie Urbišová, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/799/79887.jpg