Osm milionů a dost, Audi 8 a Bitches Brew

Obrazy nakupuji v tuzemsku. Rothko, Miró, Picasso nebo originální foto Golden Bridge v San Franciscu. Každý kus mě stál necelou tisícovku i s rámem. Zahraniční umění pořizuji v galerii Ikea. Nemůže se mi tedy stát to, co našemu mediálnímu exmagnátovi, t. č. poslanci Evropského parlamentu. Že prý ošidil Česko o nějakých 8 milionů, které zapomněl zaplatit na clu. Celkem správně dostal jen podmínku. Jednak se jedná o marginální částku, jednak je jinak bezúhonný, a pak, kdyby ho zavřeli, nemohl by nás už reprezentovat v Bruselu. A to by na Znojemsku jistě oplakali.

Je to i dobrý precedens. Škoda, že tu nemáme precedentní právo. To by pak totiž bylo velké hurá pro všechny potenciální podvodníky. Do výše osmi milionů by pak bylo možné zatajovat a neplatit celkem beztrestně. Podmínku za čas vymažou a jsou povolání, kde to stejně nehraje roli. Jako třeba mizerně honorované a bezvýznamné zastupitelské místo.

Však tam také pracují často velmi osobité figury, které by na významnější posty dosáhnout nemohly - třeba všekandidátka Jana Bobošíková, komunisté Ransdorf, Falbr a jediný z nich, který měl nadhled, Remek. Budou brzo volby - ne abychom jim to zkazili!

Špičkové je také chování šéfa Nejvyššího kontrolního úřadu. Takové místo má zastávat člověk nezávistivý, který je sám v dostatečném balíku, aby udržel potřebný nadhled nad malichernými přestupky, kterých by se vysoce postavené osoby v jiných státních úřadech mohly dopouštět. A tak si za státní peníze pořídil hned trojici kvalitních aut. Audi osmičkové řady si pozici vynikající limuzíny hodné toho muže drží i díky tomu, že se auta často obměňují. Co dva až tři roky se vezmou takové dva miliony a reprezentace i nezávislost popsaného druhu jsou zajištěny. Ostatně jsem nedávno viděl z podobného auta vystupovat i nejvyššího šéfa našeho odborového svazu. I pro něj platí podmínka nezávistivosti, aby kvalitně mohl bojovat za zlepšení pracovních podmínek třeba pokladních v samoobsluhách, pracovníku v muzejnictví, knihovnictví, symfonických tělesech nebo zdravotnictví. Kdyby na jednání se státními pijavicemi přijel neblaze vydrncnán z nějaké pixly, kolik by mu zbývalo sil?

Je dobře, že veřejnost už na tyhle zdánlivé excesy přestává reagovat. Máme dost vlastních starostí. A na druhé straně, i na nás se dostalo. Parlament teď schválil opatření, podle kterého dostaneme měsíčně 50 korun navíc na přídavcích (pokud se tedy vejdeme do limitu) a pak nám (to zase všem) odečtou o celých zhruba 80 korun více měsíčně na vychovávané dítě. Těžko si dovedu spočítat, kam půjdu ty sumy utratit. Možná si půl roku budu šetřit a zajdu pro další obraz do Ikey. Nebo do Ikea?

A něco málo dobré hudby:

Americkou dívku Melody Gardot srazilo v patnácti z kola auto. Pro rehabilitaci jí lékaři mj. předepsali hudební terapii. Vzala to zostra a máme tu další zajímavou jazzovou zpěvačku a skladatelku. K desce My One And Only Thrill jí pomohl producentsky Larry Klein - ten, co se staral o Joni Mitchell a teď o Madeleine Peyroux. Vznikla vynikající nahrávka pohybující se mezi křehkými variantami jazzu a blues.

Chicka jsem poprvé slyšel hrát v roce 1967, říká v bookletu nové živé nahrávky o Chicku Coreovi John McLaughlin. Zahráli si spolu poprvé na desce Milese Davise Bitches Brew a vy už víte, co z toho vzniklo. Proud, který dodnes neustal. A právě oba muži vyrazili v loňském roce na turné doplněni o Kennyho Garretta, Christiana McBridea, Vinneho Colaiutu a v jedné věci i dalšího účastníka Povzdechu děvky, Herbieho Hancocka. A jakoby chtěli zajít vážně až ke kořenům, občas přeskakují ten milník jazzrocku a nahlížejí i do předchozího kvašení. Milesovská předposlední fúze dodnes nebyla překonaná a pokud máte tuhle hudbu rádi, pořiďte si novou nahrávku Five Peace Band a nechte se zanést.

A jedno malé retro závěrem - vlastně náhodně se mi až teď, v klidném mezidobí, dostala do ruky vánoční nahrávka Bély Flecka a jeho Flecktones - Jingle All The Way. Tak nápadité a nečekané úpravy koledních standardů jsem snad ještě neslyšel. A proč si je pořídit a pustit právě teď, v nastupujícím létě? A proč ne, až přijde jejich oficiální čas, budete koled mít plné zuby už z nákupních center.

  • František Dohnal autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/580/57977.jpg
  • Chick Corea autor: ČTK, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/45/4404.jpg