Kuřáci vítězí

Samolepkový zákon jako světovou raritu vymysleli naši zákonodárci. Bude na hospodských, jaké označení dají své restauračce. Dalo by se předpokládat, že to lobby výrobců cigaret sněmovnu ovlivnila, aby připravila tento paskvil. Ale obávám se, že příčina může být podstatně jednodušší. Tabákové firmy nepotřebovaly ani korunu, stačilo jim spočítat poměr kuřáků a nekuřáků mezi poslanci a mohli být klidní. Přece si taková celebrita nepůjde stoupnout před restauraci, když si bude chtít dát.

A pak stačí sledovat reakce médií. Celkem vlažně zaznamenají dané skutečnosti, jako že jsou u nás dvě třetiny nekuřáků, na které se nemyslí a nebere ohled, že jsme jediní v EU a pak názor nějaké uskuhrané lékařské autority, která jen tak lehce spočítá, kolik že to znamená infarktů, mrtvic a rakovin navíc a kolik nás to bude stát. Někdo zalobboval média? Ale ani to nebylo potřeba - stačí se podívat na setkání novinářů někde v hospodě - hulí snad čtyři pětiny z nich.

A tak pasivní většina pasivně kouří a zadělává si na nechtěné problémy. Zoufale jen může doufat, že někteří hospodští budou natolik osvícení, že kouření nepovolí, že budou chránit svůj personál a nebudou se bát úbytku hostů.

Osobně rád chodím na kávu do kaváren, co mají nebe v názvu. Bývá tam narváno a přitom se nekouří. Že by mustr?

Pomalu nastupuje sezona festivalů. A s ní i ty jazzové a klasicky zaměřené. V právě rozběhlé Litomyšli se má objevit Magdalena Kožená, pokud vyléčí nachlazení, coby největší hvězda. A svou vokálně instrumentální skladbu na texty J. A. Komenského Orbis Pictus tu premiérově uvede Zuzana Lapčíková.

Hodně zajímavý bude letošní Bohemia Jazz Festival, který přivede světovou jazzovou špičku i domácí zástupce na náměstí českých měst. Letos tu uvidíme třeba trio Medeski, Martin and Wood, které bude hrát hudbu experimentátora Johna Zorna, kapelu Chrise Pottera, oboje v Praze na Staromáku, v Plzni Roye Haynesse, Danilo Pereze a Johna Pattitucciho nebo v Českých Budějovicích Joshuu Redmana. A to vše navíc zdarma, uprostřed července.

A o týden později začnou Pražské Proms, obdoba těch slavnějších, londýnských. Letos vystoupí třeba norská jazzová zpěvačka Silje Nergaard, ošklivé káčátko Paul Potts, oba za doprovodu Českého národního symfonického orchestru, zahrají i trumpetista Randy Brecker a saxofonista Eric Marienthal.

A to nás navíc na podzim čekají koncerty Cassandry Wilson a Diany Krall.

  • Cigarety autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/855/85496.jpg
  • Cassandra Wilson zdroj: www.allaboutjazz.com http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/245/24461.jpg