Elektroběžka aneb než dojde na koně

Že ropa dojde, to se všeobecně ví už léta. S tím, že vyčerpáním zásob ropy, zanikne i tato naše hedonická, plýtvavá, exkluzivní spotřební civilizace se ale jaksi nepočítá. Ale je to tak! Proto si užívejte, protože dlouho už to takto nepůjde. Ta úžasná možnost cestovat po celém světě a během jednoho letu spotřebovat desetitisíce litrů leteckého benzínu, ta bude pryč. Zanikne i možnost jen tak odjet na návštěvu k babičce do Poděbrad. Prostě všechno se zase vrátí k normálu a normální vždy bylo, že vydat se na cesty bylo drahé, složité, nebezpečné, mohl tak učinit jen málo kdo a ten o tom pak léta vyprávěl.

Ještě před 200 lety nejezdil vlak a výprava z Prahy do Brna trvala několik dnů

Jak jsme na to všechno rychle zapomněli! Předminulému století vládlo uhlí a pára. Ropa vytékala samovolně a bez povšimnutí někde v poušti a nikdo o ní nestál. Díky vynálezu spalovacího motoru stoupla její cena tisíckrát a spotřeba milionkrát. Dnes prý svět denně spotřebuje (rozuměj spálí v motorech) 10 000 000 barelů. Jak tohle drancování může ta zemská koule dlouho vydržet? Vždyť už musí být úplně dutá! Všichni to vědí a všichni to ignorují.

I já jsem jezdil léta sem a tam na benzín a naftu. Ale teď je tomu konec! Koupil jsem si elektrokoloběžku a poprvé v životě si užívám tří nečekaných rozkoší: nespaluji, nesmrdím, nehlučím.  Koloběžka mě doveze jak do práce a z práce, tak mě rychle a tiše přemísťuje po rozlehlém areálu Kavčích hor. Kam jsem šel dříve deset minut, tak nyní dojedu za tři minuty. Mám to změřeno!

Po kopcovité Praze ujede koloběžka na jedno nabití asi 10 km. Kdybych bydlel v placatých Pardubicích, ujel bych i 15 km. Jezdím po silnici i po chodníku, jak to jde - nemám-li sedačku, je to jen koloběžka, která může všude. Jede maximálně 25 km za hodinu, takže není problém ji zastavit. Když dojedu, dobiji své tři 12 voltové a 12 ampérhodinové akumulátory - v průměru to trvá tři hodiny. Tři hodiny po příjezdu do práce, tři hodiny po návratu domů. Víc netřeba.

Živit stádo koní

Průměrné auto váží bezmála tunu, a aby se rozjelo, potřebuje 50 kW motor. Jeden kůń je přibližně tři čtvrtiny kilowatu. V autě je tedy ukryto 65 koní. To už je nějaké stádo! Takové vlastnil jen málokdo a dnes ho má každý! To není normální.

Moje elektrokoloběžka má motor o výkonu 800 W, čili výkon přibližně jednoho koně. Dá se tedy říct, že jsem se s ní vrátil k normálu - jeden muž, jeden kůň. Víc netřeba. Nová elektrokoloběžka stojí 9 900 Kč a parkuje v bytě nebo v kanceláři. Tolik by vás stál hodně starý kůň. To nemluvím o jeho ustájení a krmení.

Takže vzhůru na elektrokoloběžky! Na koně teprve dojde.