První noc v novém bytě aneb „Prezidenta ve snu viděti“

"První noc v novém bytě, co se ti asi zdálo?," ptá se Jaromír Nohavica v písni pánů Hapky a Horáčka. Odpověď se nedozvíme, je to jen řečnická otázka. Ale já vám odpovědět mohu. První noc v novém bytě mám právě za sebou. Pod tlakem vzrůstajícího nájemného na Praze 1 jsme se minulý týden přestěhovali z devadesátimetrového bytu ve druhém poschodí do padesátimetrového ve čtvrtém. A hned máme poloviční nájemné! Umíte si představit tu logistickou operaci, tu totální redukci všeho?

První noc v novém (menším) bytě je člověk tak utahaný, že se mu nezdá vůbec nic. Na to pan Horáček zapomněl, že první noc v novém bytě znamená vlastně první klidnější noc po přestálém vypětí. A únava sny neprodukuje.

Ale sen se mi posléze v novém bytě přece jen zdál. Bylo to asi třetí den po přestěhování a v mém prvním snu se objevila nehybná tvář prezidenta republiky Václava Klause. Pan prezident se na mě díval nehybně, bez mrknutí oka, neusmíval se ani nemračil, snad jen mírně pokyvoval hlavou. Ví někdo z vás, co takový sen znamená? Lze něco takového najít v nějakém snáři?

Politický snář ČR

Možná je to důvod vydat snář s názvem - České politické osobnosti ve snu viděti! Ano, vidím to jako mezeru na trhu. Rád bych v takovém snáři zalistoval a dočetl se podrobný výklad toho, co to znamená, dívá-li se na mne ve snu pánové Paroubek či Topolánek, nebo paní Němcová či pan Kalousek. Ale oni se nemusí jen dívat, oni mohou také ledacos dělat! Čili pole pro výklad snů je to nekonečné a neorané a já ho tímto nabízím kterémukoliv vykladači snů (třeba bývalému ministru národní obrany, dnes astrologovi, panu Baudyšovi) k exploataci. Stačí mi jen dedikace na úvodní straně: Bedřichu Ludvíkovi, kterému jako prvnímu vstoupil do snů prezident. Ale vraťme se k tomu mému prezidentskému snu.

Jak se má zachovat občan, kterému se ve snu zjeví jeho prezident? Nemám to jít někam hlásit? Abych pak za neohlášení nebyl popotahován! Třeba takto Hrad zkouší mou občanskou loajalitu?! Nenahlásím, že jsem měl pana prezidenta ve snu a budu považován za neloajálního občana. Třeba se má za „prezidenta ve snu viděti“ platit nějaký poplatek! Oznamuji tedy alespoň tímto způsobem, že jsem měl pana prezidenta Klause ve snu.

Snový prezident Klaus

Ale možná je to pozornost Hradu pro zvlášť horlivé občany. To by mohlo být. Jsem v práci od nevidím do nevidím, stále přicházím s nápady na nějaké nové seriály, které ode mne nikdo nechce, ale já přesto pořád nosím a vůbec se nezlobím. Asi se to na Hradě dozvěděli a poslali mi pana prezidenta do snů. Anebo to znamená, že prezident Václav Klaus je prostě snový prezident! To bude ono!

Jestlipak se panu prezidentovi zdá o nás, o občanech? To bych mu tedy nepřál. Třeba na pana prezidenta také nějaký občan ve snu dlouze a významně hledí a pokyvuje hlavou. Třeba se mu ve snech střídáme jeden občan za druhým! To bych mu tedy nepřál. To má z toho, že chtěl být prezidentem všech občanů.

Jedno je jisté - prezident Klaus je, alespoň ve snech, silnější osobnost, než byl prezident Václav Havel. Ten mi do snů nikdy nepronikl. Ale možná to bude tím, že jsem se za jeho prezidentování nemusel stěhovat do menšího bytu a píseň První noc v novém bytě tudíž pro mě ještě neměla své opodstatnění.

  • Václav Klaus autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/971/97006.jpg
  • Pohled na Pražský hrad z Petřína autor: Jana Benediktová, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/957/95641.jpg
  • Václav Havel autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/907/90629.jpg