Z deníčku fanynky Karla Gotta

1962 - Můj milý deníčku, musela jsem si tě pořídit, protože to musím někomu říct -jsem zamilovaná. Já vím, že je mi teprve deset a odevšad slyším, že mám na lásku čas, ale přišlo to tak náhle, a nedá se s tím nic dělat. Jmenuje se Karel Gott a je tak úžasnej, jako je úžasné jeho jméno. Vystupuje v SEMAFORU v Praze, ale tam jsem ještě nebyla, ale slyším ho každej den v rádiu. Zpívá píseň Oči máš sněhem zaváté tak krásně! Má krásný, čistý hlas a když ho slyším představuji si všechno to nádherné, co mě v životě čeká. Prý už byl i v televizi, ale tu doma nemáme, takže jsem ho ještě neviděla, ale sousedi si ji prý koupí a já tam budu moc přijít se podívat. Ale ať bude vypadat, jak chce, milovat ho budu už navždy a také mu určitě pošlu hlas do Zlatého slavíka.

1963- Život je krásný. Je mi jedenáct a můj Kája je první ve Zlatém slavíkovi. Byla jsem tak napjatá, ale je to spravedlivé, opravdu zpívá ze všech nejlíp. Josefa Zímu jsem měla taky ráda, ale Gott je lepší. Celý pořad jsem viděla v televizi a on je tak hodný a skromný a milý. Chtěla bych se s ním někdy potkat a říct mu, jak je úžasný a jak ho mám ráda.

1966 - Je leden a je strašná zima, ale já jsem ohromně šťastná, pojedu totiž do Prahy na Gottův koncert do té velké Lucerny, opravdu se už nemůžu dočkat. A pak ještě půjdu do Apolla, to je divadlo, kde Kája hraje a zpívá, ještě s Yvonne Přinosilovou, Karlem Hálou a dalšími. Lístky mi sehnala máma, která pořád doufá, že mě okouzlení Gottem už pustí, ale to se mýlí, je to láska na celý život.

10. ledna - Bylo to neuvěřitelné, opravdu! Měla jsem lístek sice jen k stání, ale byla jsem tam včas a stála jsem v první řadě. Zpíval jen pro mně. Nikdy na to nezapomenu. Ale po koncertě se stalo něco neuvěřitelného. Lístek mojí mámě sehnal jeden fotograf, který mě potom vzal do zákulisí a já jsem konečně stála u NĚHO. Ten fotograf nás chtěl vyfotit a Kája mě vzal kolem ramen a usmál se na mě. Úplně se mi podlomily nohy, chtěla jsem mu toho tolik říct, ale nevydala jsem ani hlásek. Až dostanu ty fotografie, jednu mu pošlu, třeba se na ní někdy i podívá.

1967 - Jsem smutná Kája odjel do Ameriky, zpívá v Las Vegas. Bojím se, že se nevrátí, je tak dobrý a má tam úspěch. Ale zase na druhou stranu mu to moc přeju, ať ukáže, co umí. Nádherně píše o svém pobytu do časopisu Voják, je to hodně zajímavé a navíc tím dokazuje, že není hloupý, jak o něm někdo říká. Jsou to moc dobré dopisy a také zajímavé. Zlatého slavíka získal Walda Matuška.

1968 - 13. srpna mi bylo 16 a 21. přijely tanky a my jsme okupovaný Rusákama. Je to strašný. Máma s tátou tak věřili, že se všechno změní. Nevím vůbec, co můžeme dělat. Radost mám jenom z toho, že Kája opět po roce vyhrál Zlatého slavíka. Je opravdu báječný. Vloni zpíval v Cannes a v Las Vegas a v Moskvě a všude měl velký úspěch. Já jsem chtěla jet také ven jako au pair, ale jak to teď všechno bude……?

1972 - Karel Gott emigroval!!! To byly titulky ve všech novinách. Musím říct, že mě osobně to moc nepřekvapilo. On je v NSR velmi populární, jenže, co se rozpoutalo po tom, to nemá obdoby. Dokonce Husák si neodpustil zmínit se ve svém projevu o nevděčnících, kteří si ničeho neváží. Ale je vůbec čeho si vážit? Nakonec ho přemluvili a tak se vrátil. Kája je sice stále mým idolem, ale jestli udělal dobře, opravdu nevím.

1977 - Můj milý deníčku, dlouho jsem nepsala, ono také nebylo co. Žijeme tady všichni jak pod deklem a nadechnout se mohou jenom někteří a těm se to pak vyčítá. Kája patří mezi ty vyvolené, ale tomu to opravdu nemám za zlé. Jezdí do zahraničí, protože umí, hodně pracuje, je to opravdu dříč. Někdy mám až strach, aby to nepřehnal a třeba nepřišel o hlas. Ale teď má trochu problémy, natočil totiž píseň Můj bratr Jan a profláklo se, že je tím myšlen Jan Palach. Chtějí mu zakázat zpívat. 

Nezakázali. Podepsal Antichartu. A jako odškodnění dostal zasloužilého umělce. Ach jo. Co všechno ještě budeme muset udělat, abychom mohli žít?

1985 - Jmenovali mého Káju národním umělcem. Zaslouží si to. Ale lepší by bylo, kdyby mu to dávali jiní lidé.

1989 - 50 let, tolik už je mému idolu! Je opět Zlatým slavíkem a musím říct, že zaslouženě. Nakonec i jeho nepřátelé musí vždy konstatovat, že zpívat umí tady nejlépe.

1990 - Konec vlády jedné strany. Jsme svobodní a Kája chce ukončit kariéru. To snad nemyslí vážně. Chápu, co ho k takovému rozhodnutí tlačí. Celý rok se neustále propírá jeho charakter, postoje za totality, jeho podpis pod Antichartou. Copak to, že umí zpívat musí zároveň znamenat, že by měl být nějakým morálním vůdcem? Po Fučíkovi taky nikdo nechtěl, aby ke svému hrdinství uměl ještě krásně zpívat, tak proč by to nemělo být i naopak? Přinesl mi za totality mnoho radosti a krásných snů, kdyby byl hrdina, tak by to nebylo.

Jak mu mám dát najevo, že ho neodsuzuji, že ho mám stále ráda? Půjdu na jeho koncert.

2008 - I když vždycky tvrdil, že se neožení, protože, co bychom tomu řekly my, jeho fanynky, Kája se nám přeci jenom oženil. Ale jo, je to v pořádku. Vždyť i my, fanynky, jsme se vdaly a měly děti. Nikdo nechce být sám. Doufám jen, že ta Ivanka bude hodná ženská a ne nějaká zlatokopka.

2009 - Můj milý deníčku, život jde, tak jak má jít. Kája to ustál, neskončil, a od roku 1996 získává jednoho Zlatého (tedy teď již Českého) slavíka za druhým a to je mu dnes 70. Nechce se mi tomu věřit. Někteří lidi by neměli stárnout. Karel Gott je mezi nimi. Je to zvláštní, kromě toho jednoho setkání v zákulisí Lucerny, jsem se s ním nikdy nepotkala, přesto kolik krásných chvil mi přinesl, provázel mě vlastně celý život a nestydím se za to. Je 14. července 2009, vycházejí o něm články, hodnotí se, rekapituluje, odsuzuje, chválí. Já jsem oprášila starý gramofon a nasadila černou desku, aby to bylo stylové. a pak jsme si celá rodina náramně trsli na jeho nesmrtelný Trezor. Bez hodnocení a vynášení nálepek. Báječně jsme se pobavili a já se utvrdila v tom, že jsem si svůj idol nevybrala špatně.

  • Z deníčku fanynky Karla Gotta zdroj: archiv MT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/982/98192.jpg
  • Z deníčku fanynky Karla Gotta zdroj: archiv MT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/982/98193.jpg
  • Z deníčku fanynky Karla Gotta zdroj: archiv MT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/982/98197.jpg
  • Z deníčku fanynky Karla Gotta zdroj: archiv MT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/982/98194.jpg
  • Z deníčku fanynky Karla Gotta zdroj: archiv MT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/982/98195.jpg
  • Z deníčku fanynky Karla Gotta zdroj: archiv MT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/982/98196.jpg
  • Z deníčku fanynky Karla Gotta zdroj: archiv MT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/982/98198.jpg
  • Karel Gott autor: ČT, zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/982/98148.jpg