WATERGATE: Propojení - zneužití - krytí: Návod k použití

„Základna jedna jednotce jedna: světla v osmém patře. Základna jedna jednotce jedna: jste tam? Máte tam lidi - na balkóně. Jsou ozbrojení. Základna jedna jednotce jedna: vypadá to, že máme problém.“ Varování vysílačkou - o půl třetí po půlnoci, v sobotu 17. června 1972 - přichází pozdě. Policie zatýká pět mužů při tajné akci v ústředí Demokratické strany v komplexu Watergate ve Washingtonu. Šestého, který je najal a řídí, zatím ne. Ten zatčení pozoruje ze sousední budovy. Připomíná herce Gena Hackmana, ale nejsme ve filmu. Skrytý pozorovatel používá jména John Baxter, Robert Dietrich, David St. John, P.S. Donoghue nebo Gordon Davis. Žádné z nich není jeho pravé - podepisuje tak své knihy.

Má za sebou válku na palubě torpédoborce a jedenadvacet let u CIA. Ví hodně o svržení guatemalského prezidenta Jacoba Arbenze Guzmána v roce 1954 a o invazi v Zátoce sviní (1961), která měla smést Fidela Castra. Právě tam ostatně získal i čtyři své dnešní komplice. A teď policisté - jen pár metrů odtud - vytahují z jejich kapes diáře s jeho telefonním číslem. U něj je jméno Howard Hunt. Tak se skrytý šéf party nočních lupičů jmenuje ve skutečnosti. Kdo to je? Člen tajného týmu s krycím názvem Plumbers, který se nelegálními operacemi snaží zajistit znovuzvolení sedmatřicátého prezidenta Spojených států Richarda Nixona. Zní to tak zlověstně a zároveň pitomě a amatérsky, že jako vtip to ujde, ale vážně se to brát nedá? Everetta Howarda Hunta, prezidentova muže na špinavou práci, který při akcích používal paruku a zařízení měnící rytmus chůze, nicméně čeká reálných třiatřicet měsíců za mřížemi - a největší světový skandál moderní historie právě začal.

Prolog

„… a Bůh viděl, že světlo je dobré. Tedy oddělil světlo od tmy. Světlo nazval Dnem a temnotě dal jméno Noc. A večer a úsvit byly prvním dnem,“ zní hlasy z vesmíru. Je Štědrý den 1968 a pozemšťané Frank Borman, James Lovell a William Anders v lodi Apollo 8 čtou 112 kilometrů nad povrchem Měsíce z knihy Genesis. Měsíc a Zemi vidí jako dosud žádný člověk a lidstvo u obrazovek jejich slovům z Bible krále Jakuba z roku 1611 fascinovaně naslouchá.

Na Zemi přesto nezačíná očistný věk Vodnáře: nepokoje v Severním Irsku - sto zraněných. Havárie na nukleární letadlové lodi USS Enterprise u Havajských ostrovů - sedmadvacet mrtvých, zraněných přes tři stovky. Sověti vysílají na oběžnou dráhu kosmickou loď Sojuz 5 a k Venuši dvě sondy Venera (symboly mírového dobývání vesmíru), zatímco v Československu, kam před půl rokem vtrhly jejich tanky (symboly imperiální agrese), se na protest proti okupaci upaluje student Jan Palach. Den po jeho smrti se ve Washingtonu ujímá úřadu amerického prezidenta Richard Nixon. Do katastrofy, kdy ho zlikviduje mnohohlavé monstrum Watergate, jemuž sám pomohl na svět, zbývá 2028 dnů. (Slušelo by se říct: odpočítáváme.)

Příběh prezidenta-gangstera, který naslouchal andělům

„Nasloucháme-li andělům v nás, dozvídáme se, že velebí dobrotu srdce, slušnost, lásku, laskavost,“ vemlouvá se Američanům při inauguraci. „Mír, o který usilujeme, nevzniká vítězstvím nad ostatními. Je naplněn soucitem s těmi, kteří trpěli, porozuměním pro ty, kdo stáli proti nám, nadějí pro všechny na planetě, že si svůj osud budou moci vybrat.“ Tolik řeči. Za nimi plán útoku na demokracii - kartelového propojení a zneužití aparátů Bílého domu, Republikánské strany, ministerstva spravedlnosti včetně FBI, CIA a Výboru pro znovuzvolení prezidenta ve prospěch mafie sedmatřicátého prezidenta Spojených států.

Konce: 9. srpna 1974 Nixon pod tlakem těch sil státu, které se mu vzepřely, vyklízí Bílý dům. Jako prezident, který lhal občanům, vyšetřovatelům, obžalovaným (platil jim za mlčení a sliboval omilostnění), zadržoval důkazy, zasahoval do vyšetřování a informace z něj nechával unikat ke svým obviněným komplicům.

První americký prezident, který musel jako zločinec z úřadu předčasně a zadním vchodem, pak nemravně vyvázl - jeho nástupce Gerald Ford ho omilostnil. Dvě desítky prezidentových spolupracovníků ale před soudem stanuly a většina skončila ve vězení (spiknutí, vloupání, nelegální odposlechy, maření vyšetřování, křivé výpovědi a pohrdání soudem).

Svět vystřízlivěl z amerických prezidentských legend a média přestala papouškovat moudrosti červených koberců a naučila se je auditovat (což zní jako příslib happyendu). Uplynulo třicet pět let. Co se stalo s odkazem Watergate?

Stáhněte si grafické přehledy nejdůležitějších aspektů aféry Watergate:

Pokračovat na další kapitolu

  • WATERGATE: Propojení - zneužití - krytí: Návod k použití autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1028/102741.jpg
  • Měsíc autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/745/74401.jpg
  • Rezignace Richarda Nixona autor: ČT24, zdroj: www.mujweb.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/353/35221.jpg