Stěhovavý národ

V Čechách se často říká, že je lepší vyhořet, než se stěhovat. V Americe si to ale nemyslí. Lidé se tu stěhují průměrně jednou za pět let. Sama teď před jedním takovým přesunem stojím a všimla jsem si, že proces balení, vybírání nového města a pak nového domu není tak důležitou změnou v životě Američanů. Spíš je to nutná součást jejich života.

Na stěhování jsou Američané zvyklí. Oproti Čechům se tolik neupínají na místo, kde se narodili, většinou nemají sen o tom postavit dům a zasadit strom na jednom místě a tam zůstat po celý život. Naopak, stěhují se za prací, za studiem, za partnerem nebo třeba jen z touhy poznat nové místo. Měla jsem kamarádku Jill, která přijela studovat do New Orleans ze Seattlu, takže svou rodinu navštěvovala dvakrát za rok. Narazila jsem i na kuchaře Michaela, jehož rodiče mu v padesáti předali klíče od domu společně s osmnáctiletou sestrou a odstěhovali se do Las Vegas. „Už mají do důchodu vyděláno, mají rádi odpočinek a hazard, takže se rozhodli pro Vegas. Bydlí v bývalém hotelu, ze kterého je dnes bytový dům, dokonce mají i donáškovou službu na pokoj a nemusí se starat ani o prádlo,“ vyprávěl mi. Další dva známí, oba muzikanti, uvažují o přesunu z New Yorku do New Orleans právě kvůli jazzové scéně. Každý má svůj příběh, svůj jiný důvod, proč se vydat novým směrem.

To, že je Amerika stěhovavým státem, dokazuje například dokonalý systém stěhovacích firem, který celý proces usnadňuje. Umíte si představit, že celý svůj byt nebo dům jen tak sbalíte do náklaďáku? V USA to tak funguje. V každém městě je pobočka stěhovacích vozů několika velikostí, které si můžete pronajmout na několik hodin nebo dní podle toho, jak potřebujete. Naložíte na východním pobřeží, vrátíte na západním. Jednoduché. A když se náhodou rozhodnete, že toho v bytě máte moc a chcete se něčeho zbavit, uspořádáte yard sale, tzv. zahradní prodej. My jsme měli náš prodej všeho přebytečného během víkendu. Prodávali jsme nábytek, nádobí a spoustu dalších věcí, které se za nějakou dobu v bytě nashromáždí a člověk ani neví jak. Cena většiny drobností byla nejčastěji dolar, dva, maximálně pět a už v osm hodin ráno, kdy jsme teprve začali přinášet první věci, přijelo několik aut s tzv. ranními ptáčaty, tedy těmi, kteří si rádi přivstanou kvůli nejlepším úlovkům.

Zahradní nebo garážové prodeje jsou v Americe populární. Někteří je vyhledávají na internetu a objíždějí je každý víkend. Když má člověk štěstí, může narazit na skoro nový nábytek za polovinu jeho ceny. Jeden ze sousedů, který v nedělním sychravém ránu venčil psa, se jen tak zastavil a zanedlouho odešel s plnou taškou. „Se mnou je to vždycky hrozné. Když vidím nějaký prodej, mám pocit, že musím něco koupit. Ale pak mám doma tolik věcí, že sám musím takový prodej na zahradě uspořádat,“ prohodil soused mezitím, co si vybíral barevné formy na led. Zahradní prodej je dobrá cesta, jak se zbavit přebytečných věcí nebo jak se k nim za dobrou cenu nebo i zadarmo dostat. A taky je to zábava. Setkají se sousedé, přijdou i úplně cizí lidé, smlouvá se o nejlepší cenu, nad hrnkem kávy se klábosí uprostřed ulice.

Američanů jako stěhovavého národa si už všimlo i mnoho sociologů. Podle nich se lidé nejčastěji stěhují v období mezi dvaceti a třiceti lety a pak v důchodu. Co se týče mladých lidí, jdou většinou za školou, pak se jim naskytne pracovní příležitost a už zůstanou, často tisíce kilometrů od původního domova. Starší lidé se zase přesouvají z větších domů do menších, nebo ze severu na jih kvůli lepšímu počasí. Některé oblasti Floridy jsou plné bytových domů, ve kterých potkáte výhradně starší Američany. Podle průzkumů se také stěhují více lidé žijící na západním a východním pobřeží než obyvatelé středozápadu. Obě pobřeží nabízejí velká města s většími možnostmi pracovních míst. Statistiky říkají, že tam se lidé stěhují průměrně jednou za tři až pět let.

Narazila jsem ještě na jednu zajímavou teorii související s častým americkým stěhováním. Američané jsou národem imigrantů a každý z nich má proto kus odvahy a touhy po dobrodružství v genech. Každý Američan má jednoho předka, který se kdysi rozhodl sbalit se a odjet za oceán začít nový život od nuly. Jel za lepším, za politickou nebo ekonomickou svobodou. A stejné je to i dnes. Dnes se Američané stěhují za lepším životem s vyhlídkou lepší práce, příjemnějších lidí, výhodnějších životních podmínek nebo kvalitnějších škol. Američané jsou zkrátka pořád jednou nohou na cestě.

  • Přebytečné věci před stěhováním autor: Julie Urbišová, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1464/146322.jpg
  • Julie Urbišová s kamarádkou před stěhováním autor: Julie Urbišová, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1464/146321.jpg
  • Minibazar věcí před stěhováním autor: Julie Urbišová, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1464/146320.jpg