9.5. Camp Marez

Jeden poslední přelet obřím vrtulníkem Chinook a jsme konečně na místě. Po čtyřech dnech nás na základně FOB Marez na okraji severoiráckého Mosulu uvítal major Stephen Holt, místní velitel tiskového oddělení. Právě si vyzvedl poslední posilu svého vozového parku. Chevrolet Suburban poslaný ze základny COB Speicher ale připomíná spíš příliš dlouho čekající artikl vystavený v autobazaru. Klimatizace funguje jen při pořádné nadskočení, skla se nedají stahovat, kolo bylo děravé, dveře se otevírají jen prostrčením ruky přes chybějící okno. Silnice rozlehlé základny ale nejsou dělané pro limuzíny, takže auto jezdí, dokud to jde, pak se zkrátka odloží na vrakoviště.

Předsunutá základna Marez slouží jako velitelský uzel pro celou provincii Ninive s celkem dlouhým úsekem syrské hranice. Tudy se pašují hlavně cigarety, jejichž prodejem se částečně financuje ozbrojený odpor. Kromě boje proti pašerákům a teroristům je hlavním úkolem místní posádky společné hlídkování s kurdskými jednotkami pešmergů a iráckými ozbrojenými složkami. V minulosti stály obě stran často proti sobě, takže Američané fungují jako prostředník. 

Na první pohled tu je vedro, pouštní prach a hluk. A druhý ani jakýkoliv další pohled člověka těchto dojmů nezbaví. Zvykli si Iráčani, zvykli si vojáci, zvykneme si i my. Jen kdybychom nemuseli nosit takovou zátěž!

  • Vojenský vrtulník Chinook autor: Jakub Szántó, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1637/163680.jpg
  • „Irácká“ výbava novináře autor: Jakub Szántó, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1637/163679.jpg
  • Přeprava vojáků v Iráku autor: Jakub Szántó , zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1637/163681.jpg
Vydáno pod