Vítejte v Africe!

Naše komentátorská trojice (pánové Bosák, Čapek a Lípa), vyslaná mateřskou ČT na fotbalové MS, se sešla v úterý odpoledne na ruzyňském letišti. Poklid odletu narušil sám sobě pouze Míra Bosák, když naštěstí před vstupem do odbavovacího prostoru zjistil, že zapomněl řidičský průkaz. Vzhledem k tomu, že se budeme často pohybovat po dějišti šampionátu pronajatými auty, by to byla dost fatální záležitost.

Naštěstí ho na letiště odvážela manželka, kterou stačil telefonicky přivolat zpět a mohl se tak vydat na dlouhou cestu i s cenným dokladem. Po mezipřistání ve Frankfurtu jsme pluli vysoko vzduchem noční poutí, která skončila bez rušivých momentů v 7:15 ráno v Johannesburgu. Už v letadle na nás dýchla atmosféra turnaje v momentě, kdy se stevardi ke snídani převlékli do dresů pořadatelské země. 

Na letišti jsme k naší radosti vcelku snadno objevili v neuvěřitelném davu příletové haly pracovníka českého velvyslanectví (díky obrovské tyči s logem ČT, kterou prý s kolegy vymýšleli a vyráběli předchozí den) a ten nám pomohl s vyzvednutím aut a hlavně nás sám doprovodil svým vozidlem zhruba padesát kilometrů na naši ambasádu v Pretorii. Mimochodem jezdit vlevo a ještě ke všemu s řízením napravo, není nic úplně jednoduchého, zvlášť,když to děláte poprvé v životě. Ale jak říká otřepané pořekadlo - „Člověk si zvykne na všechno“ - a nám koneckonců nic jiného nezbývá.

Na úřadu nás přivítal pan velvyslanec Pohl se svým zástupcem panem Rubešem a hned v úvodu, jak s úsměvem zdůraznili, nás začali systematicky strašit. Bohužel JAR je díky vysoké kriminalitě rizikovou oblastí a člověk se tu musí chovat mnohem obezřetněji než kdekoliv jinde. Doufám, že cenné rady a triky nebudeme muset použít během pobytu v praxi. Už dopředu dohodla naše redakce vzájemnou spolupráci s českou ambasádou, takže na nezbytnou akreditaci jsme se vypravili do areálu Loftus Versfeld Stadium v Pretorii už v šesti lidech. 

Naši ambasadoři „vyfasovali“ stejné akreditace jako my a mohou v případě zájmu, času a dostatku míst na komentátorských stanovištích navštěvovat vybraná utkání MS. Na oplátku bydlíme v pokojích pro hosty v jejich rezidenci a připadáme si tu od úvodních okamžiků jako doma.

Jinak už při všech průjezdech městem vidíte na každém druhém povětšinou radostně troubícím autě domácí vlajku a mnozí chodci přiživují tuhle předstartovní atmosféru vydatným troubením na typické wuwuzely. Upřímně řečeno si zatím nedokážu představit, jak to tu bude vypadat v den zápasů a zítřejšího slavnostního zahájení. Jižní Afrika prý žije šampionátem už dva roky a zdá se, že si ho hodlá patřičně a naplno užít! 

Podrobnosti na msfotbal.ct24.cz

  • MS ve fotbale v JAR zdroj: wcf2010.com http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1713/171256.jpg
  • Stadion Ellis Park v Johannesburgu zdroj: newsit.gr http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1708/170728.jpg