ČZR – Česká zlodějská republika

23. července nám tisk oznámil, že podle britské společnosti Center for Retail Research čeští zákazníci nebo zaměstnanci odcizili (rozuměj ukradli!) zboží a know-how za 10 miliard korun. Tím jsme se prý zařadili na první místo v Evropě. Sláva, takže nejsme nejlepší jen v pití piva, ale i v kradení. Co se tak přejmenovat na Česká zlodějská republika? Už vidím vaše pobouření a výhrady: kradou romské gangy, kradou cizinci. Jistě, i ti, ale především krademe my, domácí, Češi, Moravané a Slezané. A ne, že ne.

Profese dramaturga mne zavede do nejrůznějších prostředí, v nichž se odehrávají příběhy filmů, které dramaturguji. Tak jsem se od zaměstnanců velkoskladů dozvěděl, jak se ztrácí (přesněji rozkrádá) zboží putující z velkoskladů do obchodů. Dokonce se s tím počítá ve formě tzv. ztratného. A víte, jak si svůj nízký plat vylepší pokladní v supermarketu? Prý se to dělá tak, že do prodejny přijde někdo z rodiny, nakoupí plný koš zboží, zajede s ním ke své spřízněné pokladní a ta protáhne přes čtečku čárového kódu jen bezvýznamné položky, ostatní přikryje. Tak z nákupu v hodnotě 3 000 Kč, udělá nákup za 300 Kč. No aspoň že něco zaplatí!

Jak se to za bolševika říkalo? Kdo nekrade, okrádá rodinu? To už dávno neplatí! Platí heslo: ukradni, co můžeš. Co neukradneš ty, ukradne někdo jiný.

Tyto řádky píšu na chatě, kterou nám předevčírem vykradli. Díky pravidelnému vykrádání, mám pořád to nejmodernější nářadí, zejména motorovou pilu! Nechce si ji někdo zajít ukrást? Obrana neexistuje. Policie na krádeže dávno rezignovala. Zaplatí to pojišťovna. Je to hnus. Uzavřený kruh hnusu. Někdo vás sleduje, a když vidí, že jsme se otřepali a už je zase co ukrást, přijde a okrade vás. Opravdu skvělý život v ČZR – České zlodějské republice! Musím se smířit a naučit se žít v zemi, kde vám kdokoli a kdykoli cokoli ukradne, musím se smířit s tím, že nejen, že žiji, ale že jsem dokonce občanem ČZR – České zlodějské republiky.

Aby nezavřeli úplně všechny, zvedli poslanci hranici trestné odpovědnosti nad 5 000 Kč. Když vám někdo ukradne něco pod 5 000, není to trestné, je to jen přestupek. Kdyby hranice byla třeba 1 000 korun, seděla by půlka republiky ve vězení. Kam se podělo ono starozákonní „nepokradeš“? Kam by se podělo? V ateistické zemi je zašlapáno do země a zapomenuto. Hnus, hnus, hnus.

Co s tím? Nic. Nikdo neví. Kdyby věděl, něco by dělal. Ale nikdo nic nedělá. Co vy na to, páni politici? Dokážete s tím něco udělat?

  • Zloděj autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/282/28129.jpg
  • Lupič autor: Vojta Rejl, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1548/154788.jpg
Vydáno pod