Moji mili chachaři,

předem mojeho blogu posilam pozdravy všeckym domu. A jak pišu domu, tak mam samosebu na mysli svůj rodny kraj a tym je Ostravsko. Bo aj gdyž už pare roku přebyvam s Pražakama, moje srce bije furt za Ostravu tajak dulni zbiječka. Chcu vam napsat o tym, jak sem zas jednou nalitla papalašum a chvilu si myslela, že jakasyk spravedlnost eště na světě egzystuje. Jasne, že řeč je o „evropskym městě kultury“, kerym – jak všeci vime – je Ostrava už davno, akoratže včil se to měl domaknout cely svět.

Ale popřadku: Ten slavny den bych nejrači byla s vama na Masarykaču či aspoň na Kuřim rynku. Ale místo teho sem tvrdla v rachotě. Jak to začlo, hned sem zapnula kisňu – u nas v redakci mame taku obři přes pul zdi – a nahnala ku ni všecky Pražaky. Bo už sem si davno všimnula, že Pražak věři enem temu, co mu nahrka do hlavy evropsky komisař – je jedno kery. Čestnu vyjimku tvoři naš pan prezident, kery je sice tež křtěny Vltavu, ale asyk mu při tym křtěni něvyplachli aji mozek z palice, tajak někerym inym nešťastnikum.

Tak si řikam: „To budětě čumět Pražaci jak bagr na tvrdu hlinu, až vam zapali, že Ostrava, je hlavni metropole stareho kontinenta a eště ku temu přez kulturu!“ Bo Pražak – ten de po kultuře jak slepica po flusu a jak něma na každe ulici jeden tyjatr, už demonstruje.

Konečně to začina a ku mikrofonu si to šine jakysik chachar, na první pohled aji sympaticky, bo ma upřymny gzycht. „Tuž začni synku“, řikam si „ať už je to venku“. Ale ten pajtaš místo aby řek, co a jak, dřysta a dřysta, tajak je zvykly ze Štrasburka. Asi si mysli, že enem tak si zasluži svoju vyplatu aji s odměnama, nahradama, letenkama a platem pro sličnu asystentku. Esli totiž taky komisař cosyk umi fakt dobře, tak to je dřystani, bo akurat na to tam sou zařyzene šecky te evropske instituce. A že tam se teprv dřysta!

Už mi začina brnkat na nervy, bo mele cosyk o tym, že hlasování bylo těsné. „Tuž jak těsne?“ začinam čut jakusi sviňarnu. Každy vi, že jedine ferove skore je 11:0! „Ale možna“, řikam si „že maju jakusyk taktiku a de jim o to, aby to Plzeňakum něbylo tak lito.“ Bo sem gdesi četla, že jak chce třaa francuzky maly chachar slavit narozky, tuž musí pozvat celu třidu, aby kerehosi smrada nědyskriminoval. A o to tu asi de. Komisař, tajak spravny Evropan, by asyk nejrači dal ten tytul oběma, ale na to nima směrnice, tuž aspoň dřysta o tym, že čest poraženym. Všeci ale vime, že na poražene serepes, bo historii pišu vitězove. No ni?

A konečně to vypada, že se ta litanie chyli ku koncu. Eště vyjadřuje naději, že se nědozvime, jak komisaři zvedali haksny. Je to najivni pajtaš, ale omlouva ho, že tu je asyk poprve, tak něvi, jak to u nas chodi a že mena komisařu už sou v tiskarně aj s numerem fusekli.

A už je to tu: „European Capital of Culture is…“ Odtrhavam zrak od kisně, bo chcu vidět ty protahnute pysčiska Pražaku, co si je o nas Ostravaky furt otiraji a „hele dělaj vtípky“ o tym, jak Ostravu už brzo zavezu hnojem a tak. „PILSEN !!!“ ……………..Eeeeeeeeeee ???????????…………… Eště že všeci nevěřicně tlemi na bednu, bo nejsradovnějši pyščisko mam v ten moment ja sama, jak mi brada spadla až na kozy. Jak to je možne??? Šak mame Stodolni, Kolorsy, Janačka aji s filharmonikama, Buty aj Nohavicu. Tuž a to jim něstači??? Letim ku fejsbuku, bo tam vždycky najdu zaručene zprávy o tym, jak to bylo doopravdy. A taky že jo. Mohlo mi to taky docvaknout, že ten novy ministr kultury je kajsyk z keresi řitě pobliž Plzně a že logicky do komise nacpe česke fandy, co ani nevi, kaj ta Ostrava leži, nemluvě o tym, že nikdy něfarali, bo by je z teho jeblo. To Jandak – to byla jinači liga.

Je mi do breku. Kupodivu aji Pražaci kolem mě sou jacysi zamlkli a vypada to, že je ten verdykt tež zebral. Kolega z Udalosti komentařu musí rychle přepsat všecky dotazy, bo počital najisto s tym, že v Ukačkach budě Kajnar s Kopeckym a včil taky vydup!

Až teprv včera se jasně ukazalo, jak to všecko bylo. Spravně sem předpokladala, že vysledky hlasovani budem mit brzo černe na bilem, ať si ten Skot vyklada, co chce. Ale jak sem je viděla, tuž enem valila bulvy. Bo všeci ti čechačci, kere sem podezirala z pragocentrizmu, hlasovali pro Ostravu!!! Zato všeci ti cizokrajni pajtaši volili Plzeň. Asi nejlip to zhodnotil muj kamoš Alan, co je tež sice Pražak, ale dost mu to pali a navic je včil v Ameryce a ten ku temu řika totok: „…porota zvolila jednodušsí, méně konfliktní a vice konzumně a společensky přijatelne řešeni.“ V podstatě to znači, že v te Evropě sou všeci eště připosrani a o kultuře vědi guvno. A tak to asyk aj bude. Ale ma to všecko aj svoje pozytyva, bo se jasně ukazalo – jak by řek Mozart (dyž už je řeč o te kultuře, tak se tež chcu blysknut znalostma), že aspoň „naši Pražané nám rozumějí.“ A to je dobra zprava. No ni?

  • Vyhlášení Evropského hlavního města kultury 2015 autor: Roman Vondrouš, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1930/192962.jpg
  • Plzeň vyhlášena městem kultury 2015 autor: Roman Vondrouš, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1930/192965.jpg