Šéf WikiLeaks se nevzdává

Julian Assange je pod zámkem, ale jeho WikiLeaks dál žije svým životem. Pravda, po mezinárodních restrikcích poněkud již stísněným, nicméně stále bojovným. Na obranu Assange štvaného Interpolem a zadrženého podle švédského zatykače se ve jménu svobody slova šikují štáby právníků. Sám zatčený, který svou činnost považuje za žurnalistiku a jenž se dobrovolně přihlásil britské policii, vydání do Švédska odmítá a riskuje tak řadu měsíců v ostrovní věznici. Hrozí mu totiž, že by ho Švédsko, kde byl obviněn „pouze“ ze sexuálních deliktů, mohlo vydat i do Spojených států, které se s ním chtějí vypořádat za zveřejnění tajných amerických dokumentů.

Pohledy na aktivitu někdejšího člena australské hackerské party se diametrálně liší. Od nadšení z průlomu do nejutajovanějších sfér americké armády a světové diplomacie přes znechucení z nespolehlivosti amerického bezpečnostního systému až po přímé obviňování Assange z mediálního terorismu. Podle mluvčího amerického ministerstva zahraničí Philipa Crowleyho je Assange anarchista, na něhož se nevztahuje ochrana pro novináře.Řekněme ovšem rovnou, že označení úniku tajných informací za „11. září světové diplomacie“ je značně přehnané. Zvláště proto, že zjevně jen nepatrné množství z tisíců WikiLeaksem „odtajněných“ tajných depeší má závažnější charakter. Obava saúdskoarabských monarchů z totalitního Íránu a jeho prezidenta v „reprezentačních“ montérkách je světu známá i bez WikiLeaks. Žádnou bombou není ani rezervovaný postoj prosperující Číny vůči severokorejské militantní dynastii Kim. Většina zveřejněných zpráv jsou banální nebo rutinní postřehy, případně drby, na nichž je zajímavá jen diplomatická hantýrka, ostatně náruživě pěstovaná třeba Winstonem Churchillem nebo Janem Masarykem.   

Poněkud podivná je ale zpráva o plánech NATO na obranu Pobaltí a Polska před případným ruským útokem. Podle WikiLeaks bylo takové rozhodnutí učiněno po nátlaku USA a Německa začátkem letošního roku a potvrzeno špičkami NATO na summitu v Lisabonu minulý měsíc. Z úniku tajných informací je ovšem podezřelý - jako jediný - vojenský analytik Bradley Manning, jehož americké úřady drží ve vazbě od letošního května. Tato časová disproporce napovídá, že neexistuje pouze jeden informátor, ale že po zatčení Manninga „pracuje“ s databází (dostupnou údajně 2,5 milionu privilegovaných uživatelů) i další průkopník či průkopníci „svobody důvěrných informací“.

Neuvěřitelná přístupnost a chabá ochrana státně důležité korespondence jsou asi nejvážnější problémy, které WikiLeaks nastolil. Duševně nevyrovnaný vojín Manning je přímo prototypem člověka, který se do blízkosti tajných informací nikdy neměl dostat. Vojenská služba na americké základně v Iráku ho frustrovala, důstojníci ho prý ignorovali a musel tajit, že je homosexuál. Napadlo ho ukrást tajné dokumenty a zveřejnit je. S tímto plánem a jeho následným provedením se svěřil americkému hackerovi Adrianu Lamovi, který ho později prozradil. „Bůh ví, co se teď stane. Snad to spustí mezinárodní diskuzi, debaty a reformy… Jestli ne, tak jsme ten nejpitomější živočišný druh,“ psal Manning Lamovi po předání dat WikiLeaksu. Nyní mu za zneužití pravomocí, uvolnění tajných informací a ohrožení bezpečnosti státu hrozí, že příštích padesát let stráví ve vězení. Odpovídající trest by měl čekat Manningovy nadřízené a psychology, kteří ho pro službu na tak exponovaném místě prověřovali. Ale ani tvrdé tresty neobnoví spolehlivost bezpečnostních systémů USA, tu může zajistit jen sofistikovanější a přísnější metodika zacházení s důvěrnými informacemi.

Kauza WikiLeaks samozřejmě nekončí, do hry jsou zatažena prestižní média, která s Assangem spolupracovala, např. Guardian, New York Times nebo Los Angeles Times. Vyloučen není ani Assangeův projekt aukcí citlivých dat, který znovu může rozbouřit světovou scénu. Devětatřicetiletý „kočovník“ Assange, který má po rodičích herectví v krvi, si po měsících převleků, úniků a skrývání užil i svůj fenomenální týden slávy. Jeho dobrodružné povaze zřejmě nebude cizí ani role mučedníka pro svobodu slova – jen bude-li i za vězeňskou zdí stále v centru pozornosti bulvárních médií.

  • Julian Assange autor: Salvatore Di Nolfi, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2157/215669.jpg
  • Bradley Manning zdroj: en.wikipedia.org http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2140/213920.jpg
  • WikiLeaks autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2153/215246.jpg