Co chystá ČT na mobily a iPady

V pátek 15. července jsme odeslali novou „speciální“ aplikaci programu ČT24 pro iPady ke schválení do Appstoru. Po aplikaci internetového videoarchivu „iVysílání“, jde o druhý produkt pro tablety iPad. V nových médiích ČT začalo horké léto. Často jsem dostával v poslední době dotazy, co všechno se chystá v oblasti mobilních aplikací ČT, proto jsem se rozhodl věnovat jim tento článek.

ČT má v provozu sedm aplikací. ČT24 a ČT4 pro iPhony, Google Android a chytré Nokie a aplikaci „iVysílání“ pro iPady. Nová aplikace ČT24 pro iPady bude osmou věcí v řadě za posledních sedm měsíců.

Na čem se pracuje a kdy to bude venku?

Věříme, že další velkou novinkou bude „iVysílání“ pro mobily iPhone. Během vývoje se ukázalo, že vytvořit aplikaci videoarchivu ČT pro iPady a iPhony sice znamená práci ve stejném operačním systém iOS, ale vizuálně a stavbou jde o dvě různé aplikace. Vývojáři Motion Media a ČT jsou ve finále. Aplikace by měla být hotova příští pátek a pak ji čeká schvalování. Termín vydání? Snad první týden v srpnu.

iVysílání pro iPhony nejspíš předběhne „dárek“ pro ty, co mají mobily Samsung s operačním systémem Bada. Aplikace ČT24 a ČT4 už jsou hotové, čekají jen ve schvalovacím kolečku. Čeští vývojáři už řekli „ano“, teď čekáme na korejské. Pokud vše dobře dopadne, obě aplikace s živým vysíláním obou programů by na Samsung Bada mohly běžet během příštího týdne.

Až schválí v Kalifornii v Appstore aplikaci ČT24, budeme na iPadu pokračovat sportovním programem ČT4. Aplikace se budou sobě navzájem hodně podobat. Členění na kategorie, dlaždicový styl, to všechno zůstane. Změní se jen některé barvy a samozřejmě obsah. V aplikaci bude i živé vysílání ČT4, hledání v galerii fotografií a interaktivní pořad Kamelot.

Aplikace ČT4 pro iPady bude hotova do půlky srpna.

Od 1. srpna začneme pracovat na aplikaci „iVysílání“ pro systém Google Android. Nejdřív jsme mysleli, že začneme s velkými tablety Samsung Galaxy, na kterých je OS Android, ale nakonec jsme vsadili na mobily.

Android sice není tak stabilní jako iOS, protože běží na velmi různorodých přístrojích, ale jejich počet roste a aplikace tohoto typu roztřídí zrno od plev. Možnost přehrávat videoarchiv ČT tak budou mít statisíce lidí ve svém telefonu s Androidem. A samozřejmě i ti, kteří mají Samsung Galaxy. Na tabletech / přístrojích střední velikosti je telefonní aplikace, ve skvělé kvalitě obrazu. To dokázaly aplikace ČT24 a ČT4, které už na nich běží.

Ve spolupráci s Nokií čeká Českou televizi několik projektů. V současnosti se vyvíjí aplikace „iVysílání“ pro chytré Nokie se Symbianem 3. Vývoj je složitější, protože pro tyto Nokie je potřeba naprogramovat přehrávač, který umí skládat automaticky pořady z dílů, ve kterých leží na internetu. Až bude přehrávač, aplikace bude vydána v řádu několika dnů. Věříme, že do půlky srpna.    

S šéfem české Nokie Petrem Kasou začínáme jednat i o novém systému Windows Phone 7. Nokie už prý má nějaké testovací přístroje a chce, až půjdou do prodeje, mít přichystané klíčové aplikace. ČT24, ČT4 a rovněž iVysílání mezi ně patří a s vývojem se začne v létě, aby byly včas otestované pro ostrý provoz.

Během „horkého“ léta tedy mobilní svět čeká příliv aplikací z produkce České televize. Završení první fáze digitalizace programu ČT na menší mobilní platformy se dá čekat na začátku letošního podzimu.

Už slyším ty dotazy: A co Blackberry nebo starší operační systémy? Windows Media 6,5 atd.?

V případě Blackberry sledujeme vývoj. Počet přístrojů s novým operačním systémem, který umí přehrávat živé televizní vysílání z webu nebo pořady z archivu, je ale zatím v Česku velmi nízký. Převažují starší Blackberry, které jsou multimediální v nižší míře. Na ně nejde televizní aplikace udělat.

Starší operační systémy mizí z trhu a každá aplikace stojí peníze, proto se do nich bohužel investovat nebude. To je daň dramatickému vývoji v mobilech za poslední rok, kdy řada výrobců telefonů měnila systém a starý přestala téměř podporovat.

ČT sází na mobilní aplikace ze dvou důvodů. 1) jedná se o dobrou doplňkovou službu objevující ČT pro mladou online generaci. 2) ČT je tak relevantní v nových digitálních platformách, které jsou mobilní a pomáhá tak udržovat veřejnou službu v atraktivní formě i v měnícím se spotřebitelském klimatu.

Minimálně dva až tři měsíce se už nemusíte ohledně mobilů na nic ptát, vážení diváci a čtenáři. Všem, co v mobilech a iPadech děláme, bylo popsáno.

Autor je výkonným ředitelem ČT Nová média.

Vydáno pod