Jak to bylo s Mikulášem?

Věděli jste, že Mikuláš se narodil v dnešním Turecku? A víte, proč Mikuláš nosí dětem na svůj svátek (a někde jako Santa Claus na Vánoce) dárky? Turci mají tuto historickou postavu rádi, i když patří ke křesťanství.

Ono obecně jsou běžní Turci (tedy ne fanatici, kteří křesťany v Turecku pronásledují a vyhrožují jim zabitím, což se také občas stane) z mé zkušenosti poměrně tolerantní vůči křesťanství a o toto náboženství, které kdysi vznikalo na jejich území, se zajímají. Řekla bych, že toho vědí víc, než co my víme o islámu. Možná je to právě i tím, že tady žily první křesťanské komunity a působilo tady mnoho světců, kromě svatého Mikuláše například svatý Pavel, Jan nebo Petr. Známý je například kostel sv. Petra v tureckém městě Hatay, který má být podle historiků jedním z prvních křesťanských kostelů vůbec. Křesťanská historie je tu zkrátka k nepřehlédnutí.

  • Svatý Mikuláš autor: Julie Urbišová, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/31/3089/308810.jpg
  • Svatý Mikuláš autor: Julie Urbišová, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/31/3089/308811.jpg
  • Svatý Mikuláš autor: Julie Urbišová, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/31/3089/308812.jpg
  • Skalní náhrobky v Demre autor: Julie Urbišová, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/31/3089/308813.jpg

Ale protože je začátek prosince, zpátky k Mikulášovi. V turečtině se jmenuje Noel Baba, čili v doslovném překladu otec Vánoc a místo, kde se narodil a celý život působil, je častým cílem výletů cizinců i místních. Svatý Mikuláš se narodil okolo roku 300 n. l. v tehdejším městě Patara, v jihozápadní části Turecka, dnes jsou tamní antické ruiny součástí turecké riviéry. Brzy se stal knězem a později také biskupem v nedalekém městě Myra, ze kterého se od 80. let minulého století, kdy se v regionu začal rozvíjet turismus, stalo poutní místo. Právě tady totiž Mikuláš působil, tady zemřel a byl pohřben. Jeho hrobka je ve zdejší bazilice, která právě prochází rozsáhlou rekonstrukcí, ale Mikulášovy ostatky byste tu hledali marně, odvezli je v 11. století italští obchodníci, kteří je chtěli ochránit před nájezdy Arabů. Nad prázdnou hrobkou se ale každý den modlí desítky turistů, při mé návštěvě tu přeříkávala své modlitby skupina ruských žen s šátky na hlavách.

Celé město, které se dnes jmenuje Demre, žije z bohatého turismu. Autobusy přijíždějí nejdřív k ruinám antického města, kde lidé obdivují neobvyklé skalní náhrobky, které ale byly typické pro místní lýkijskou civilizaci a také obrovské starověké divadlo, které tvořily kvádry s vytesanými divadelními maskami. Křesťanská řecká komunita v dnešním městě Demre žila až do dvacátých let minulého století, kdy se v rámci výměny obyvatel po 1. světové válce stěhovala na řecké území. Podobný osud postihl několik dalších vesnic v okolí.

O životě svatého Mikuláše se toho příliš neví, ale o to víc existuje legend s ním spojených. Legendy jsou plné dobrých skutků. A jedna se váže právě k dnešnímu zvyku rozdávání dárků. Mikuláš měl zachránit jednu velmi chudou rodinu. Totiž otec tří dcer, které se chtěly vdávat, neměl na jejich věno. Už to vypadalo, že budou muset kvůli své chudobě skončit ve veřejném domě, ale Mikuláš se měl o jejich neštěstí dozvědět a do jejich domu v noci hodil komínem tři měšce plné zlata. Zřejmě odtud pochází tradice, ve kterou věří například americké děti, že Santa Claus vhazuje dárky komínem.

Je zajímavé pozorovat, jak se legendy promítají do běžného života a jak například tato křesťanská tradice proniká i do muslimského světa. Noel Baba tady není jen postava známá z amerických filmů, malé turecké děti už se také dožadují od rodičů dárků pod stromeček. A tak i stromečky jsou už dnes běžně v Turecku k mání (i když spíše v západní části země) a dárky děti taky dostávají, jen si musejí počkat až na Nový rok.