Hledání Sparty

Že chce Jaroslav Hřebík udělat ze Sparty, kde je nově generálním sportovním manažerem, mužstvo s podobným pojetím fotbalu jako Barcelona nebo Real Madrid, jsme mohli číst a slýchávat ze všech stran pravidelně víc než měsíc.

Když pominu, že spoustu rozhovorů si média přibarvila k obrazu svému, člověka to až unavovalo. Pokud je jen trochu obeznámený s letenskými poměry, muselo mu být jasné, že na Spartě jsou sice sběhlí v oboru public relations, ovšem realita jaksi takřka vždy pokulhává.

Deset, dvacet rozhovorů o tom samém. Stále dokola. Žádné jiné úhly pohledu. Žvanění a zase jenom žvanění. Jen si vzpomeňte, kolik se toho namluvilo třeba o trapně vyměněných dresech v loňské přípravě nebo o rasistických urážkách Leonarda Kweukeho v přípravě letošní. Vynechám-li, že to byly docela nudné kauzičky, jedná se především o reklamu, která klubu zajistí přední místa v médiích. Ale body ne.

Každopádně – první jarní utkání v sobotu proti Slovácku jasně ukázalo, že vše zůstalo prozatím při starém. Výraznou změnu by očekával jen blázen, ale když nechám stranou, že se v první minutě trefil Andrej Kerič po šikovné přihrávce Jiřího Jarošíka, odvedla Sparta nanejvýš průměrný, až uspávací výkon, bohužel korunovaný drsnými fauly na obou stranách (jimž jasně vévodil likvidátor Václav Ondřejka ze Slovácka). To vše okořenil poměrně diskutabilní výkon sudího Jiřího Jecha.

Jistě, je to první zápas, řeknete si. Hráči si musí na novou, akčnější koncepci hry, jak ji vyžaduje Hřebík spolu s trenérem Martinem Haškem, zvyknout, a na to dva měsíce prostě nestačí. Navíc se museli vypořádat s nečekaným odchodem svého kamaráda Lukáše Přibyla.

Nechci vynášet nějaké zbrklé soudy ani si hrát na Nostradama, nicméně možnost, že se to prostě nepovede, visí ve vzduchu. Tohle chce dlouhodobou práci a je otázka, zda Daniel Křetínský tlaku při potenciálních neúspěších odolá. Historie se občas opakuje.

  • Jaroslav Hřebík, GSM Sparty zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/33/3208/320730.jpg
  • František Straka autor: Alexandra Mlejnková, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/31/3046/304572.jpg
  • Daniel Křetínský autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/962/96117.jpg
  • První trenér Sparty Martin Hašek autor: Šulová Kateřina, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/33/3209/320857.jpg

František Straka, jehož odchod dávali fanoušci Hřebíkovi před lety sežrat, by to asi nespasil. Slavia na tom proti Příbrami byla ještě o fous marněji. Jenže v české kopané, kde se kradou bagry, je možné všechno. Abychom se ještě nedivili. Schizofrenie je totiž mocná čarodějka.