San-ša, nejnovější město světa

Spousta květin, slavnostní projevy, bohatá výzdoba. Prostě narozeniny, jak mají být. Celá paráda navíc probíhala v přímém televizním přenosu a gratulantů bylo mnohonásobně více, než při oslavě jubilea britské královny Alžběty II. Formální vznik nejmenší a zároveň největší městské prefektury v Čínské lidové republice si totiž připomnělo všech 1,3 miliardy obyvatel země. Alespoň tedy prostřednictvím médií.

Oslavencem, jehož fotografie obletěly doslova celý svět, nebyl nikdo jiný, než nejnovější město světa, San-ša nacházející se v Jihočínském moři. A aby rozruchu nebylo málo, čínští stavitelé ho vybudovali na sporných Paracelských ostrovech. Bez ohledu na skutečnost, že si na ně činí nároky jiné země, zejména Vietnam a také Tchajwan, a že San-ša je vlastně správním střediskem i dalších sporných oblastí, Spratlyho ostrovů a podmořského atolu Macclesfield Bank, které za své považují i Filipíny či Brunej.

Ostatně hlavní důvod, proč San-ša vzniklo, je právě snaha Pekingu ovládnout a kontrolovat celé Jihočínské moře. Však také vlajku při slavnostním obřadu vyvěšovali vojáci. Mimochodem stejně, jako při zahajovacím ceremoniálu 29. letních olympijských her v Pekingu před čtyřmi lety.

San-ša
Zdroj: ČT24/ISIFA

Město „X“
Plány na připojení Paracelských ostrovů existovaly už při vzniku Čínské lidové republiky v roce 1949. O čtyři roky později se také formálně staly součástí jihočínské provincie Kuang-tung. Zprávy o vybudování správního centra San-ša přitom pronikly na veřejnost před pouhými pěti lety.

Samotné administrativní centrum leží na ostrově Jung-sing (Woody Island), kde v současnosti žije na 1 100 pečlivě prověřených obyvatel včetně příslušníků ozbrojených sil. Z čínské pevniny sice trvá cesta do San-ša celých třináct hodin, pro mocenské nároky ČLR ale není nic daleko. Jde přeci o státní zájem a v inauguračním projevu to zdůraznil i historicky první starosta a zároveň komunistický šéf San-ša, 51tiletý funkcionář Siao Ťie.

Jak řekl, jeho mise je velkou výzvou a nelze mu nedat za pravdu. Však také stanul v čele zcela výjimečné městské prefektury. Její rozloha na souši sice činí pouhých třináct kilometrů čtverečních, ovšem zahrnuje i mořskou plochu o rozloze rovných dvou milionů čtverečních kilometrů! A to už je vskutku pořádný kus!

Konflikt není vyloučen
Zatímco Čína oslavovala formální vznik města San-ša více než bouřlivě, ve Washingtonu, Manile či Hanoji jeho založení vyvolalo jen vrásky. A k tomu se přidaly i kalkulace generálů, kolik by nyní stálo prosazení územních nároků jejich vlád.

Pravda, do křížku se stále mocnější čínskou armádou se nikdo pustit nechce a ovládnutí samotných Paracelských ostrovů už vietnamští či tchajwanští představitelé de facto dávno vzdali, boj ovšem probíhá na celé jihočínské frontě. A jak ukazují poslední dny, vítězně zatím vlaje hlavně rudá čínská vlajka.

San-ša
Zdroj: ČT24/ISIFA

Státy Sdružení zemí jihovýchodní Asie (ASEAN) totiž na nedávném zasedání nepřijaly společné prohlášení, vůbec poprvé za 45 let jeho historie. A důvodem byla právě rozpolcenost postojů jednotlivých členských států, co se politiky vůči Číně týče. Peking se totiž dlouhodobě snaží ASEAN rozdělovat a očividně se mu to daří.

Naposledy při nedávném zasedání v Phnompenhu. Předsedající země ASEAN Kambodža se postavila za Čínu, zatímco hlavně Filipíny jsou ostře proti. Účel holt světí prostředky a vynaložené miliardy v podobě investic a dalších podpor pro vládnoucí představitele Kambodže se Pekingu více než vyplatí. Thinktank International Crisis Group, IGC sídlící v Bruselu ale varuje před další eskalací napětí a závody ve zbrojení.

Možností, jak vše řešit mírovou cestou, je totiž dohoda o společném využívání nerostných zdrojů ukrývajících se ve sporných oblastech. Problémem ovšem zůstává politika Číny, která se s nikým dělit nechce. I proto je nezbytné, aby ASEAN v případě Jihočínského moře vystupoval jednotně. V opačném případě bude měst jako San-ša jen přibývat.

Vydáno pod