Šebrle to zkusí s vozíkem

Vcelku nečekaným způsobem skončily letošní letní olympijské hry v Londýně pro někdejšího suveréna desetibojařských soutěží Romana Šebrleho. Poté, co dlouho dopředu avizoval své problémy s bolavou patou, musel nakonec po první disciplíně desetibojařského maratonu, běhu na 100 metrů, ze soutěže odstoupit.

Čtvrtý start pod olympijskými kruhy tak dopadl pro někdejšího světového rekordmana doslova fiaskem. Okamžitě se tak objevily rozladěné reakce fanoušků, kteří Šebrlemu zazlívali, že navzdory zjevnému handicapu nepustil do závodu svého náhradníka Adama Helceleta. 

„Ono to není tak jednoduché. Roman by musel vrátit celou sadu olympijského oblečení a také stravovací kartu do olympijské vesnice a to se mu příliš nechtělo. Veškeré své diety, které pro londýnský pobyt nafasoval, totiž utratil za mastičky a mazání na bolavou patu, a tak nechtěl ještě víc zatěžovat rodinný rozpočet. Navíc měl od ostatních závodníků přislíbeno, že vzhledem k jeho věku a zásluhám o světový desetiboj ho v samotném závodě budou trochu šetřit, jenže sami jste mohli vidět, jak to nakonec dopadlo. Už v první disciplíně se ukázalo, že to byla jedna velká bouda, protože hned po startu Romanova rozběhu všichni ostatní závodníci vypálili z bloků jako splašení a pádili do cíle hlava nehlava. Nikdo na Romana nepočkal a to mi přijde vzhledem k jeho postavení v rámci světové atletiky jako hodně nefér,“ zastával se českého atleta jeho trenér Dalimil Hrubka. 

Šebrle, který nakonec dosáhl v běhu na 100 metrů úplně nejhoršího času ze všech desetibojařů, ještě zvažoval možnost pokračovat v soutěži, ovšem to jen za předpokladu, že by mu organizátoři při skoku do dálky, na rozdíl od ostatních závodníků, posunuli odrazové prkno o metr blíže k pískovišti a navíc ho vybavili speciální pryžovou vrstvou pro zjemnění samotného odrazu. „Klidně to pro mě mohli udělat, Šebrle je přece jenom jeden,“ posteskl si český závodník poté, co bylo již jasné, že jeho požadavky direktoriát soutěže akceptovat nebude. 

„Když jsem vyhrával, tak to bylo samé Romane sem, Romane tam, a teď, když mi to nejde, jsem starý, pomalý, unavený a nemocný, tak se na mě vykašlou. Na olympiádu už nikdy v životě nepojedu, i kdyby mě na kolenou prosili…,“ prohlásil Šebrle kategoricky, když opouštěl londýnský Olympijský stadion. 

Člověk míní a život mění… Tato okřídlená věta platí v případě českého desetibojaře více než stoprocentně. Ani ne dvě hodiny poté, co Roman Šebrle učinil tak zásadní prohlášení směrem k své budoucí neúčasti na olympijských hrách, přišel náhlý obrat. 

„Probrali jsme s Romanem celou věc a rozhodli se v Londýně zůstat. Roman je evidentně nemocný, vlastně skoro poloviční mrzák, takže máme v plánu zúčastnit se paralympijských her, které v britské metropoli začínají na konci srpna. Potřebujeme jen vyřídit pár formalit, pořídit mu invalidní vozík a s klidem jít na start. Má to hned několik výhod. Roman vzhledem ke své všestrannosti může nastoupit hned v několika disciplínách a navíc nafasujeme další sadu oblečení a budeme mít nárok na další diety,“ oznámil překvapeným novinářům kouč Dalimil Hrubka.