Babička s kocourem - noční můra Strany regionů

Na Ukrajině, přesněji řečeno na východní Ukrajině, a ještě přesněji v místě s komplikovaným názvem Dniprodžerdžinsk, se nedávno objevily lehce satirické protivládní billboardy, zobrazující babičku s kocourem a sloganem: „Zjistila, že vnuk volil Stranu regionů. Přepsala dům na kocoura.“ Všichni se tomu zasmáli, z babičky se stala superstar. Úsměv na rtech nám ale ztuhne, když se podíváme na to, jak na situaci zareagovala Strana regionů.

Té se totiž taková reklama překvapivě moc nelíbila a dokonce sám gubernátor oblasti se domáhal odstranění plakátů. Ten samý gubernátor, který při příležitosti návštěvy premiéra Mykoly Azarova neváhal oblepit příjezdovou cestu uvítacími plakáty. Než se ale stihl dobýt žádoucího výsledku po dobrém, dobyl se ho bohužel (jak pro koho) někdo jiný. Patnáct billboardů se stejným poselstvím bylo totiž úplnou náhodou jednou v noci zničeno.

Policie se ale typicky místo výtržníků jala vyšetřovat zadavatele politické reklamy Maxima Holosného a vlastníka reklamní plochy Vitalije Kuprije. Bez ohledu na to, že billboard neporušuje žádné zákony ani práva. Majitelka reklamní agentury, která zmíněné plakáty instalovala, radši ostatní přelepila. Žádný tlak ze strany moci ale prý necítí. Billboardy přelepila kvůli vulgarismům. Tak ještě jednou. „Zjistila, že vnuk volil Stranu regionů a přepsala dům na kocoura.“ Jediný opravdový vulgarismus je tu spojení Strana regionů, které v poslední době opravdu dobře poslouží i jako nadávka.

Kuprij už byl ale zbaven licence na umisťování dalších billboardů. Jen pro dokreslení situace, Kuprij je také nezávislým kandidátem v parlamentních volbách, který vyzývá k boji proti vládě. Maxim Holosný, rovněž nezávislý kandidát a bývalý předseda jedné ze selských rad v Dnipropetrovské oblasti, a dokonce i bývalý člen Strany regionů (dnešní vedení ale kritizuje), si stěžuje na neopodstatněné vyšetřování a politický tlak. Nedávno se totiž stal celorepublikově hledanou osobou pro zpronevěru. Holosný tvrdí, že jde o reakci na jeho kandidaturu. Druhá strana vidí samozřejmě záležitost úplně jinak a popírá, že by případ měl něco společného s jeho politickou aktivitou.

Ať už je v tomto případě pravda kdekoli, jedno je jasné. Původně trochu jednodušší předvolební protivládní kampaň se kvůli neschopnosti zasmát se sám sobě, ubohé vztahovačnosti a chronické obavě z protestů, vymkla kontrole a stal se z ní jeden ze symbolů úplně zbytečného tlaku na nezávislé nebo opoziční kandidáty v jednomandátových obvodech.  Z lokální kuriozity dokázal smyslu zbavený tlak udělat celoukrajinskou záležitost a reakce centra ukazuje na to, jak si jsou prezident Viktor Janukovyč a Strana regionů jisti svou podporou ve společnosti. Vládu přiměl silně neproporčně reagovat jen jeden opoziční billboard někde v Dniprodžerdžinsku. Asi žije v naději, že se bez něj společnost nedozví pravdu. Situace se ale zvrtla a opoziční kocour se stal hitem, nejen na Ukrajině, ale po celém SNS a Straně regionů se smějí všichni. Dodejme, že se smějí, aby neplakali.

Zemí se šíří vlna zastrašování, tlaku, cenzury a jiná špína. V jednomandátových okruzích evidentně strádají jen opoziční nebo nezávislí kandidáti. Z různých oblastí kandidáti hlásí policejní prohlídky svých bytů, výhružné telefonáty, boje s tzv. klony (jmenovci pro zmatení voličů) nebo obavy místních státních institucí stýkat se s nimi. Zkušení politici tvrdí, že tak absurdní situace nebyla ani za prezidenta Kučmy. Prezident Janukovyč ale všechny uklidnil tím, že volby budou čestné. No, nevěřte mu.