Opravdu vstřícný Kaderka

Kdyby se vedle Atleta, Fotbalisty a Hokejisty roku vyhlašoval i tuzemský sportovní trapas, favorit by byl zřejmě jasný. Nemam teď na mysli prohraný přípravný duel s Finskem (0:1), jemuž přihlíželi fotbaloví reprezentanti. Na cenu Faux Pas může směle aspirovat Ivo Kaderka. Šéf Českého tenisového svazu totiž rozvířil jinak celkem stojaté tenisové hladiny svým odmítavým postojem pozvat na očekávaná, výjimečná pražská finále Fed Cupu a Davis Cupu Martinu Navrátilovou s Pavlem Složilem.

Bývalý reprezentant, který před dvaatřiceti lety vyhrál Davis Cup, měl totiž s Kaderkou kříž v roce 2009. Čeští tenisté tehdy hráli v Barceloně finále o salátovou mísu. Tenisový svaz Složila i další tři legendy – Lendla, Kodeše a Šmída – sice pozval, obsah dopisu se ale někdejším hvězdám kvůli svému znění a rozsahu nelíbil. „Dopis je na stejné úrovni, jako když mi ve dvanácti letech oznamovali, že mám jet na soustředění do Šumperka. To je jako za komunismu,“ popsal Složil.

Svou zkušenost má s bývalým náměstkem ministryně pro školství a tělovýchovu i jedna z nejlepších tenistek všech dob Navrátilová. O ní Kaderka prohlásil, že za start ve čtyřhře na šest let starém Prague Open požadovala milion korun. „Když se s diváky loučila, tak se držela za srdce a tvrdila, že je start v Praze pro ni největším zážitkem v životě. Přitom pro ni byly jedinou podmínkou peníze,“ hřímal šéf tenisového svazu. „Takovej hulvát. Peníze mě tam samozřejmě nepřivedly. Když jsem dělala autogramiádu, přinese mi květiny, fotí se se mnou a pak tohle. Neuvěřitelné,“ opáčila Navrátilová.

Ta měla tehdy na rozpor jasný názor: „Dostal z toho publicitu. Když bude říkat, že jsem výborná, tak to noviny neotisknou. Když o mně řekne něco blbýho, dostane se do titulků.“ A situace se v týdnu opakovala. Kaderka byl nejdříve přesvědčen, že jeho jednání je zcela v pořádku. „Své hosty zve Mezinárodní tenisová federace a své hosty zveme my. Budeme zvát své přátele a ty, kteří českému tenisu na této cestě na světový vrchol pomohli. Nikoliv ty, kteří se mu snažili uškodit,“ řekl směrem ke Složilovi a Navrátilové. Animozita dosáhla vrcholu.

Jízlivě by se chtělo dodat, že raději pozve Ivana Langera nebo Miroslava Kalouska, kteří proslulosti tuzemského elegantního sportu jistě pomohli ve světě daleko více. Také se nabízí otázka, jakým způsobem se o to přičinil sám Kaderka (štěnicemi na Štvanici těžko). Jisté je, že po pár dnech svůj odmítavý postoj o 180 stupňů otočil. Těžko říct, zda to bylo na popud tenisty Radka Štěpánka, který prohlásil, že se jedná o absenci respektu a ostudu a že Složila klidně pozve sám. Vedle toho se na Floridu ozval i deník Sport a také zástupci španělské federace. Kaderka nicméně poté odeslal Složilovi i Navrátilové e-mail a do Prahy je přeci jen pozval. „Udělal jsem vstřícný krok,“ pochválil se funkcionář.

Vstřícný krok udělal především Štěpánek. Kaderka si pouze zachraňoval svou pověst. „Už se nezmění,“ myslí si Jan Kodeš. Možná je to i tím, že svaz řídí už čtrnáct let. Kaderka má teď naučenou mantru, kterou zásobuje média. „Každá věc na tomto hříšném světě má nějakou historii, současnost a budoucnost.“ Jistě. Budoucnost však snad bude hrát do karet hlavně českým tenistům, kteří by napříště mohli být podobných excesů ušetřeni.