15 kulí v Pardubicích

Není těžké vybrat nejvýraznější hokejový zážitek uplynulých sedmi dnů: Pardubice po více než dvou a půl letech zažily vyprodaný zápas v základní části, ale hlavně zažily v duelu proti kladenským Rytířům večer, na který se nezapomíná. Bylo to jako návrat do minulosti, do ofenzivních osmdesátých let (mimochodem právě na konci téhle dekády Kladeňáci naposledy nasázeli do perníku na východě Čech stejný počet ran) a srdce nezaujatého fanouška muselo plesat.

Pro mě to byl komentátorský osobáček v kategorii zápas s nejvyšším součtem gólů (Pleky dva dny po narozeninách ukázal, jak to pálí třicátníkům, a Patýz si připomněl třígólový večer po pětiletém čekání), a když pardubická jižní tribuna při přesilovce za stavu 3:9 skandovala „vyrovnat, vyrovnat!“, bylo to tak maximálně na úsměv. A když jsem za stavu 6:9 prohlásil, že se toto přání klidně ještě může domácím fans vyplnit, podíval se na mě na komentátorském stanovišti Martin Hosták se soucitem určeným mentálně oslabeným jedincům.

Klidně se mohlo naplnit voskovecko-werichovské „nikdy nic nikdo nemá míti za definitivní“, i když Jaromír Jágr, hrající v Pardubicích poprvé od podzimu 1994, po zápase se svým typickým sarkasmem pronesl, že v té chvíli chtěl přijet k pardubickému kotli s upozorněním, ať si šetří hlasivky, že už je to opravdu marné. A nikoho nepřekvapí, že právě kladenská osmašedesátka po výsledku hodném all star game s perníčkem v kapse způsobila v prostoru, kterým hosté v pardubické aréně odcházejí do kabiny a kde se pořizují rozhovory, zácpu hodnou dé-jedničky. Jeden z přihlížejících fanoušků si s úsměvem povzdechl: „Tak tohle tu nebylo ani za Haška!“

Rychle jsem si ještě Džejdžeje nechal podškrábnout na jeho dres z Philadelphie s tím, že dallaský ještě není a kdo ví, jestli někdy bude. Pardubický bek Jiří Vašíček pak poděkoval fanouškům za úžasnou atmosféru s dodatkem, že stejně asi tleskali hlavně Jágrovi a spol. Jenže na webových stránkách klubu hned dostal několik uklidňujících reakcí, že se tleskalo opravdu všem. A to je možná největší kouzlo nejen tohoto výjimečného večera, ale celé letošní extraligové sezony.