Fotbalový marast jménem Grimm

Ta srážka vypadala dost děsivě sama o sobě. A pohled, který se před měsícem po hlavičkovém souboji naskytl divákům při utkání fotbalové ligy v Mladé Boleslavi, byl ještě horší. Sparťanský talent Václav Kadlec měl po drsném kontaktu s Martinem Nešporem v hlavě regulérní důlek. Prasklá lebka, laškování stranou. Snad každému bylo při jeho odchodu ze hřiště v osmé minutě zápasu jasné, že dvacetiletý útočník na podzim už na trávník nenastoupí.

Jaké pak bylo překvapení, když Kadlec minulý týden v pohodě trénoval. Na obličeji měl karbonovou masku, na nic si nestěžoval, hýřil optimismem. Nakonec v Bilbaau vyběhl i na hřiště, v druhém poločase závěrečného utkání základní skupiny Evropské ligy střídal Kadeřábka. A když, jak je zřejmé, Kadlec úspěšně prošel zdravotní prohlídkou, musel fotbalový rozhodčí Tomáš Grimm hořce polknout.

Že ho neznáte? Milerád vás s touto veselou kopou seznámím. Člen Řídící komise Fotbalové asociace ČR pro Čechy, která má na starost řízení nižších ligových soutěží, se do povědomí fanoušků dostal zejména po nedávném utkání Domažlic se sparťanským béčkem. Domácí jej vyhráli 4:1.

Podle očitých svědků by tamní TJ Jiskra vyhrála tak jako tak, sparťanští svěřenci trenéra Martina Haška však od Grimma schytali dvě penalty a dvě červené karty. Záhy si toho všimla i komise rozhodčích a rokycanskému patriotovi snížila za chybně nařízené desítky známku (z výkonu dobrý na špatný). Na žádná další utkání Letenských už navíc nesmí být delegován.

Správně by měl být z listiny rozhodčích úplně vyřazen. Dostáváme se k meritu věci. Grimm je totiž hrdý fanoušek plzeňské Viktorie a TJ Jiskra Domažlice jsou její farmou. Ano, jde tu o komickou válku mezi plzeňským Tomášem Paclíkem a pražským Danielem Křetínským, majitelem Sparty. Deník Sport nedávno zjistil, že Grimm si ve své omezenosti nahrál na facebookový profil nejen momentku z plzeňského výjezdu do Milána (s klubovou šálou kolem krku), ale čtyři dny před zápasem TJ Jiskra Domažlice – Sparta B také fotku Václava Kadlece. U ní stojí popisek: „Podle posledních zpráv Vašek Kadlec z bonzaparty přijal hlavní roli v muzikálu Golem – šém na jeho prohlubeň v čele je již vyroben…“

Nenašel jsem ve svém rejstříku publikovatelných slov jiný výraz než ubohost. Pokud si pan Grimm myslí, že třetí liga není o profesionalitě, nemá na hřišti co dělat. Komise rozhodčích sice konala i tentokrát, na sociální sítě se prý do budoucna zaměří a případné prohřešky hodlá tvrdě trestat. „Komise rozhodčích nebude brát ohled na to, zda byl profil kohokoli napaden virem, či jakkoli hacknut,“ stojí v zápisu. V tomto případě se však jedná o ducha mdlého s inteligencí na bodu mrazu. A na to se bohužel v usnesení nepamatuje… Že by měli máslo na hlavě i další? (Tato otázka je čistě řečnická.)

Srážka Kadlece s Nešporem v utkání M. Boleslav - Sparta (zdroj: ČT24)