Pompézní nuda v Plzni

Skoro to vypadalo, že až možná ve zbytečně pompézním světle utkání Plzně se Spartou ztratilo klasické derby Sparty se Slavií něco ze svého lesku. Zbytečně. Je to samozřejmě hlavně práce médií, která masírují oba fanouškovské tábory dávno před zápasem, hecování leckdy vaří z vody a skoro se zapomíná, že koncem srpna se hraje také něco jako Superpohár - s Mourinhem a Guardiolou. No a nakonec z toho vyleze jen průměrný, nudný fotbal.

Poměřování prvního s druhým, nebo druhého s prvním, chcete-li, dopadlo v sobotu v Plzni smírně. Jenže zatímco pro Spartu se jednalo o jedno z hlavních utkání ligového podzimu, plzeňská Viktorka měla a má před očima Maribor. Trochu rozdíl. Nakonec se ale z výsledku 0:0 může radovat hlavně tábor Sparty. Důvodem je Vítězslav Lavička.

Je fakt, že po Jaroslavu Hřebíkovi to nebylo až tak těžké, nicméně klidný a přemýšlivý sparťanský kouč se stal na tomhle postu po delší době ryze populární osobností, která má vizi, byť narušovanou vedením Sparty. A fanoušci jej berou! Měnit Lavičku po prohře ve Štruncových sadech by bylo od vedení krokem zpátky. Ruku na srdce – dosavadní asistent Václav Jílek by to s koučem třetiligového sparťanského béčka Martinem Haškem nevytrhl.

Když spolukomentátor televizního přenosu Pavel Karoch mluvil o kvalitní podívané, asi jsme každý koukali na jiné poločasy. Jistě, první dvacetiminutovku ovládla Plzeň, jenže pak se síly vyrovnaly a v druhé půli už to byly tvrdé taktické manévry - hlavně neudělat botu!

„Přemýšlím, proč hrajeme se Spartou takhle brzy, to je podle mě špatně. Je absolutně nelogické, že nás dali na páté kolo,“ přemýšlel plzeňský trenér Pavel Vrba s poukazem na jejich úterní zápas o Ligu mistrů. Takže příště na šesté, nebo snad desáté? A když ne se Spartou, s Libercem by to šlo? A co třeba Zbrojovka, Slovácko?

Každopádně je škoda, že oslněním kouřovými clonami letenského kotle tak trochu zapadl duel Jablonce se Znojmem. „Peltov“ dvakrát vedl a dvakrát ztratil, bláznivá přestřelka nakonec skončila 5:5. Což je síla srovnatelná jen s rekordní výhrou Slavie 9:1 v Uherském Hradišti v pětadevadesátém roce. Jestli jablonecký tým Romana Skuhravého čeká ve 4. předkole Evropské ligy Betis Sevilla, měl by se co nejdřív sebrat. Ale možná jen měli zápas s mančaftem okolo veterána Marka Heinze přeložit.