Poprava pohlavára v (téměř) přímém přenosu

Po Si-laj - svého času jeden z nejmocnějších mužů v Číně, který měl nakročeno do nejvyšších funkcí ve státní správě i v samotné vládnoucí straně. Ostatně měl pro to ty nejlepší předpoklady. Jeho otcem nebyl nikdo jiný, než jeden z osmi zakladatelů Komunistické strany Číny Po I-po. Navíc si získal téměř nesmrtelnou slávu díky působení v největší městské aglomeraci světa, dvaatřicetimilionovém Čchung-čchingu, kde spustil rozsáhlou kampaň proti nejnebezpečnějším čínským triádám. Komunistickému „princátku“, jak byl Po Si-laj dlouhá léta nazýván, ale samotnému nyní hrozí smrt. A čínská veřejnost jeho pád sleduje v téměř přímém přenosu.

Monstrprocesu s Po Si-lajem, který začal minulý čtvrtek, se totiž mohou miliony Číňanů zúčastnit prostřednictvím internetu. Informace z přelíčení přináší nejrozšířenější čínský mikroblog Wej-po a lidé na ně následně reagují. Přesně ve stylu „potrava byla předhozena a dav se jí nemůže nabažit“. Vždyť kdo by si nechal ujít možnost kopnout si do jednoho z „nedotknutelných“. A že se to na internetu posměšnými, vzteklými i nenávistnými urážkami jen hemží. A všelidový tribunál se nakonec dočká i spravedlivého potrestání.

Vše ale probíhá podle jasně daného vládního scénáře. Vedení komunistické strany sice tvrdí, že mu jde o maximální transparentnost, kdy je souzen zkorumpovaný funkcionář bez ohledu na jeho dřívější moc a postavení. Prostě, podle i u nás dobře známého rčenípadni komu padni. Peking se tedy snaží v praxi ukázat, že spravedlnost vůbec není v Číně slepá, jak se dlouhá desetiletí traduje. A Po Si-laj je skutečně jedním z největších soust, kterého soudruzi z Politbyra kdy obětovali.

Jenže skutečný přímý přenos, tedy televizní, se nekoná. Stejně tak si nelze dělat iluze o nezávislosti soudu v Ťi-nanu, kde po pěti dnech státní žalobce požádal o vysoký trest za korupci, zpronevěru a zneužití státní moci. Jinými slovy, Po Si-lajovi hrozí trest smrti, i když může být s tzv. odkladem, tedy že mu nakonec bude změněn na doživotí. Podobně, jak už byla odsouzena jeho manželka Ku Kchaj-laj, potrestaná za vraždu britského podnikatele Neila Heywooda.

Nemá cenu nyní rozebírat jednotlivá svědectví, včetně výpovědi Po Si-lajovy manželky nebo někdejšího policejního šéfa Čchung-čchingu, podle kterého Po Si-laj kryl vraždu, kterou spáchala jeho žena. Cenzurovaná média ho totiž dávno odsoudila a každodenně se v tomto duchu snaží masírovat čínskou veřejnost. A když se případu sáhodlouze začal věnovat i list South China Morning vycházející v Hong Kongu, tedy jediném místě ČLR, kde je zaručena svoboda slova, začali jeho webové stránky v pevninské Číně blokovat. Transparentnost ano, ale jen do určité míry. Peking musí mít vše pod kontrolou, tedy i tento „otevřený a nezávislý“ proces.

Pro vládní úřady je veledůležité, aby se na světlo světa nedostaly žádné informace kompromitující samotnou komunistickou stranu. Proto se Po Si-laj stal dalším z řady obětních beránků a jeho případ lze částečně přirovnat k procesu s Rudolfem Slánským, členem československého Ústředního výboru KSČ, který byl ve vykonstruovaném procesu v roce 1952 odsouzen k trestu smrti oběšením. Bez ohledu na to, že se Slánský v předchozích letech přímo podílel na komunistickém teroru. Nakonec byl přinucen se naučit nazpaměť výpověď, kterou pak před soudem zopakoval.

V procesu se Slánským šlo přitom také o boj uvnitř vládnoucí komunistické strany, stejně jako v Číně. Po Si-laj měl totiž úzké kontakty s bývalým prezidentem i generálním tajemníkem KSČ Ťiang Ce-minem, který také patřil do tzv. šanghajské skupiny. A díky němu si udržoval silnou pozici i v nejpočetnější armádě světa. Ostatně otec Po Si-laje byl nejen politickým, ale také vojenským vůdcem a založil 14. armádní skupinu v provincii Jün-nan, kterou také Po Si-laj navštívil okamžitě poté, co začaly na povrch vyplouvat informace o skutečném dění v Čchung-čchingu.

Proti Po Si-lajovi a dalším ze šanghajského křídla stála skupina z Pekingu, která v posledních letech držela nejvyšší státní i stranické pozice. Proto jí pád mocného a nebezpečného soupeře jen vyhovoval. A pro současnou vládní garnituru v čele s prezidentem Si Ťin-pchingem a premiérem Li Kche-čchiangem je výjimečnou příležitostí, jak přesvědčit domácí i zahraniční veřejnost o své poctivosti a snaze o dodržování zákonnosti.

Ostatně jak to říká i známý právník Čang S'-č', který na začátku 80. let minulého století ve slavném procesu vedl tým právníků hájících manželku diktátora Mao Ce-tunga. Podle Čanga totiž nynější líčení s Po Si-lajem vůbec není o nějaké transparentnosti, ale je pouhou politickou show, která má jediný cíl: podpořit pozitivní image vlády potírající přebujelou korupci, a to i ve vlastních řadách.

Vydáno pod